Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΑΡΧΑΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ



Στο Χρυσοχοείο Γαρμπής στο Αργοστόλι μπορείτε να βρείτε μια εξαιρετική συλλογή από αντίγραφα αρχαίων Κεφαλονίτικων νομισμάτων. Πρόκειται για τα νομίσματα της Κεφαλληνιακής Τετραπόλεως (ένα για κάθε πόλη), καθώς και ένα για την Ιθάκη και άλλο ένα για τη Σάμη, τα οποία και μπορείτε να αγοράσετε και σε ξεχωριστή κασετίνα.
Τα νομίσματα αυτά συνιστούν εκπληκτικά έργα τέχνης που προκαλούν το θαυμασμό του σύγχρονου φιλότεχνου μελετητή. Πρόκειται για αντίγραφα φινιρισμένα και πατιναρισμένα στο χέρι με ειδική επεξεργασία για να αποκτήσουν την υφή του παλιού ασημιού. (925%ο). Η εικαστική αξία των νομισμάτων είναι υψηλή και αποτελεί προσφορά στη μικρογλυπτική, καθώς και στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η συλλογή των αρχαίων νομισμάτων μέσα στην καλαίσθητη θήκη τους, καθώς και εμπνευσμένα από την αρχαία Κεφαλονιά κοσμήματα που σχεδιάζονται με βάση τα νομίσματα αποτελούν από μόνα τους συλλεκτικά κομμάτια και αντικείμενα θαυμασμού. 

Διακοσμούν γραφεία και χώρους ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων και τα έχουν αποκτήσει πολλές διασημότητες που επισκέφτηκαν τα νησιά μας. Το μέγεθός τους είναι λίγο μεγαλύτερο από των πραγματικών νομισμάτων, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα αντίγραφα για λόγους διασφάλισης της διαφορετικότητας από τα αυθεντικά.
Η συλλογή αυτή δεν πρέπει να λείπει από κανένα Κεφαλονίτικο και Θιακό σπίτι και αποτελεί σπουδαίο δώρο σε εξαιρετική τιμή, θυμίζοντας παράλληλα την ιστορία των νησιών μας. Παρακάτω παρατίθεται η περιγραφή των 5 νομισμάτων της συλλογής.

ΚΡΑΝΗ: Ένα από τα καλύτερα νομίσματα της αρχαίας Κράνης. Ένα κριάρι βαδίζει προς τα αριστερά πάνω σε γραμμή που δηλώνει το έδαφος? η κίνηση αρκετά φυσική. Από πάνω τα αρχικά της λέξης ΚΡΑΝΗ. Το θέμα της οπίσθιας όψης είναι αρκετά ενδιαφέρον: μέσα σε έγκοιλο τετράγωνο υπάρχει ένα τόξο, η χορδή του οποίου είναι στραμμένη προς τα αριστερά, γύρω - γύρω τα γράμματα ΚRΑ. Ο κτηνοτροφικός βίος των κατοίκων και η κυνηγετική τους τέχνη είναι δραστηριότητες προφανείς μ' αυτές τις παραστάσεις.
ΠΑΛΛΗ: Το γλυπτό γοητεύει με την ομορφιά του γυναικείου κεφαλιού - ίσως να παριστάνεται η θεά Δήμητρα, θεά αγαπητή στους κατοίκους της Πάλλης. Οι αγροτικές τους ασχολίες δηλώνονται και με την οπίσθια όψη, όπου μες στο μονόγραμμα της πόλης (Π) υπάρχει κόκκος κριθαριού με λεπτομέρεια φιλοτεχνημένος. Ταυτόχρονα η ζωντανή παράσταση του δελφινιού, που βρίσκεται πάνω από το μονόγραμμα, υποδηλώνει το ναυτικό βίο των κατοίκων.
ΠΡΟΝΝΟΙ: Το κεφάλι της γυναίκας που παριστάνεται στην εμπρόσθια όψη αυτού του νομίσματος, ξεχωρίζει με τα μαλλιά, που με τρόπο περίτεχνο ανασηκώνονται από πίσω. Κατά τρόπο αδρό δίνεται στο μονόγραμμα της πόλεως ΠΡ στην οπίσθια όψη, μες στο οποίο κρέμεται κόκκος κριθαριού ( ή, κατά άλλους, καρπός πεύκου -κουκουνάρι). Και εδώ, οι αγροτικές ασχολίες των κατοίκων μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή είναι προφανείς.
ΣΑΜΗ: Με ρεαλισμό έχει δοθεί το κεφάλι βοδιού της εμπρόσθιας όψης του νομίσματος τα χαρακτηριστικά του είναι αρκετά ζωντανά. Αυτή η παράσταση δηλώνει τον αγροτικό και κτηνοτροφικό βίο των κατοίκων της Σάμης. Η οπίσθια όψη είναι απλή παριστάνεται το μονόγραμμα της πόλης (Σ).
ΙΘΑΚΗ: Το κεφάλι του άνδρα με το χαρακτηριστικό κωνικό σκούφο, που απεικονίζεται στην εμπρόσθια όψη είναι προφανώς του Οδυσσέα. Στραμμένο προς τα δεξιά, με γενειάδα και βλέμμα στοχαστικό και σταθερό επιγραφή ΙθΑΚΩΝ. Στην οπίσθια όψη παριστάνεται μέσα σε δάφνινο στεφάνι κεραυνός, το ιερό σύμβολο του Δία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου