Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ



Ελαβα την θαυμάσια έκδοση με τίτλο “Ιόνιοι Νήσοι, Ιστορία και πολιτισμός”. Να ξεκινήσω με τον γενικό ορισμό ότι πρόκειται για μια θαυμάσια και μνημειώδη έκδοση 460 σελίδων, μεγέθους 14Χ9 ίντσες, σε πολυτελέστατο χαρτί, πλούσια εικονογραφημένο με σπάνιες φωτιγραφίες. Στο μνημειώδες αυτό έργο συνεργάστηκε μια πλειάδα καθηγητών από τα πανεπιστήμια της Ελλάδας υπό την επιμέλεια του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, κ. Θεοδόση Πυλαρινού.
Η ομάδα των καθηγητών που συνεργάστηκαν σ΄αυτό το έργο είναι. Ευγενία Βικέλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ηλίας Γιαρένης, Λέκτορας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Τένια Ρηγάκου, Αρχαιολόγος, Σπύρος Ν. Ασωνίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, Γεράσιμος Δ. Παγκράτης, Λέκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκιας Λούντζης, Συγγραφέας-Ερευνητής, Αθανασία Λεοντσίνη, Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστίνα Μπάνου, Λέκτορας του Τμήματος Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Γιώργος Π. Πεφάνης, Λέκτορας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Καρδάμης, Διδάκτωρ Μουσικών Επιστημών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Θάνος Χρήστου, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διονύσης Α. Ζήβας, Αρχιτέκτων, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Πρωτοπρεσβύτερος, Γεώργιος Δ. Μεταλληνός, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Χρήστος Π. Μπαλόγλου, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης.

Είναι επόμενο ότι ένα τέτοια έργο δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστεί σε μιά μόνο ανάρτηση στο blog των Επτανήσων λόγω χώρου. Πιστεύω πως θα καταφέρω να έχω και κάποιες άλλες ακόμη.
Την έκδοση χαιρετίζει ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Σωτήρης Βόσδου, ο οποίος αφού αναφέρεται στις ιστορικές επιδράσεις που δέχτηκαν στο πέρασμα του χρόνου τα Επτάνησα, τονίζει ότι είναι αυτές οι επιδράσεις που έδωσαν την πολιτιστική ταυτότητα του επτανησιακού πολιτισμού. Κι είναι γεγονός ότι η γεωγραφική τους θέση βοηθάει ώστε να καταλάβουμε πολλά από την ιστορική εξέλιξη των νησιών.
Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, στην αρχαιότητα λίγοι Ευβοείς, διωγμένοι από την πατρίδα τους κατέφυγαν στην Κέρκυρα. Ήταν η αρχή της κατοίκησης των Ιόνιων νησιών. Από τότε μέχρι και τις μέρες μας τα Επτάνησα διαδραμάτισαν πρωτεύοντα ρόλο στην ελληνική ιστορία. Αποκορύφωμα αυτού του ρόλου θα πρέπει να χαρακτηριστεί ο 9ος αιώνας με τις συνεχείς εξεγέρσεις των κατοίκων των νησιών με αποτέλεσμα την Ένωση με την Ελλάδα το 1864.
Το μνημείο του Αρμοστή Ντάγκλας, στην Γαρίτσα της Κέρκυρας
Ο κ. Βόσδου χαρακτηρίζει τα Επτάνησα ενδιαφέρον νησιώτικο μωσαϊκό, δίνοντας τους τα επιτυχημένα επίθετα, γλυκιά Κέρκυρα, ερωτική Ζάκυνθος, ασυμβίβαστη Κεφαλονιά, ηπειρωτικά παραδοσιακή Λευκάδα, πολυτραγουδημένη Ιθάκη, ανέμελα Κύθηρα, ειδυλλιακοί Παξοί και Αντίπαξοι, και φυσικά αναφέρει και τα Διαπόντια νησιά, Οθωνοί, Ερείκουσα και Μαθράκι, που αποτελούν το τελευταίο άκρο ελληνικής γης στα βόρεια της Κέρκυρας.
Ονομάζει τα Επτάνησα εθνικό προπύργιο, αφού έλαβαν μέρος στους εκάστοτε αγώνες για τη λευτεριά του τόπου, ενώ παράλληλα δηλώνουν και το χριστιανικό φρόνημά τους με τους τρεις Αγίους προστάτες τους, Άγιο Σπυρίδωνα, Άγιο Γεράσιμο και Άγιο Διονύσιο.
Αναφερόμενος στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών ο κ. Βόσδου, επισημαίνει ότι, ευνοημένα από την ιστορία και τη φύση τους, τα νησιά γέννησαν μεγάλους λογοτέχνες, σημαντικούς λόγιους, σπουδαίους καλλιτέχνες και κορυφαίους πολιτικούς αναφέροντας ενδεικτικά τους Σολωμό, Κάλβο, Πολυλά, Μαβίλη, Θεοτόκη από τον χώρο του λόγου, τους Μάντζαρο και Σαμαρά από τον μαγικό χώρο της μουσικής και τον Ιωάννη Καποδίστρια από τους πολιτικούς μαζί με τους Μουστοξύδη και Βράϊλα Αρμένη.
Ο κ. Βόσδου τελειώνει τον χαιρετισμό του χαρακτηρίζοντας την μνημειώδη αυτή έκδοση, σαν έναν φόρο τιμής στην πολυτάραχη ιστορία της Επτανήσου.
Να σημειώσω ότι το έργο είναι γραμμένο στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.
Ένα έργο που θα πρέπει να έχει τη θέση του σε όλα τα σχολεία της πατρίδας μας αλλά και στα ελληνικά σχολεία της ξενιτιάς. Ας φροντίσουν να το προμηθευτούν αυτοί που μας παρουσιάζονται για ηγέτες μας.

ΝΤΕΝΗΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Αναρτήθηκε από Dennis Kontarinis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου