Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΞΩΓΗΣ ΙΘΑΚΗΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»



Στις 6 Ιουλίου 1959 ιδρύθηκε στην Εξωγή ο Κοινωφελής Σύλλογος Εξωγής «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» και επικυρώθηκε η ίδρυσή τον με την υπ αριθ. 106/1959 πράξη τον Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας από τότε μέχρι και σήμερα έχουν περάσει περισσότερα από 50 χρόνια προσφοράς και δημιουργίας. Για να θυμηθούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι αναφέρουμε την σύνθεση τον πρώτου Δ.Σ. τον Συλλόγου που το αποτελούσαν : • ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΣ πρόεδρος • ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ αντιπρόεδρος • ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ταμίας • ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΛΑΜΑΓΚΑΣ γραμματέας • ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ μέλος.
Τα δραστήρια αυτά μέλη της τότε κοινωνίας έβλεπαν μακριά έτσι προχώρησαν στην ίδρυση τον Συλλόγου διακρίνοντας τις αδυναμίες τον κράτους και κατ επέκταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πίστεψαν σ ένα ανεξάρτητο θεσμό τον Σύλλογο. Ο Σύλλογος διαχειρίζεται δικούς τον πόρους που ανήκουν στα μέλη και στους φίλους του γιατί αυτοί είναι οι χρηματοδότες του και επιστρέφουν ξανά στους ίδιους δηλαδή στο χωριό τους.
Πόσες φορές ο Σύλλογος δεν αντιμετώπισε άμεσα τα προβλήματα την ώρα που η τότε Κοινότητα αδυνατούσε να τα λύσει και έτσι βελτίωνε τη ζωή των κατοίκων. 

Αξίζει να σταθούμε σε κάποια από τα έργα του Συλλόγου αρχίζοντας από : Την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας μας το 1974, την οικονομική ενίσχυση συγχωριανών τους που είχαν ανάγκη, την συμμετοχή στη λειτουργία τον πρώτου καρδιογράφου της Βόρειας Ιθάκης, συμμετοχή στις επισκευές της Αγίας Μαρίνας και των άλλων Ι . Ναών, τσιμεντόστρωση τον δρόμου από τα Μπουγέικα μέχρι τον Άγιο Νικόλαο και άλλες μικρότερες ή μεγαλύτερες δράσεις .
Τα χρόνια πέρασαν και ο Σύλλογος είναι πλέον μεσήλικας. Στην εποχή μας αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα, τη μείωση τον πληθυσμού της Εξωγής που αντανακλά και στην στελέχωση τον Δ.Σ. του Συλλόγου. Λίγα άτομα δυστυχώς υπάρχουν και συμμετέχουν στο Δ.Σ. ίσως να έχετε κουραστεί ακούγοντας ή βλέποντας κάθε φορά τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα, όσοι βρίσκονται εκεί το κάνουν μόνο και μόνο από αγάπη για το Σύλλογο και το χωριό τους. Τα μέλη του ΔΣ δεν είναι επαγγελματίες θα ήθελαν όμως πάρα πολύ κάποια στιγμή να παραχωρήσουν την τιμητική αυτή θέση τους σε κάποιους άλλους, τα νέα παιδιά που θα πάνε το Σύλλογο πιο μπροστά και οι ίδιοι θα τους ακολουθούνε και θα τους συμβουλεύουνε.
Ο Σύλλογός «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» έχει μπει πλέον στο πεντηκοστό δεύτερο έτος της ζωής του και το ΔΣ, τα μέλη και οι φίλοι του ελπίζουν και θέλουν να πιστεύουν ότι θα συνεχιστεί το έργο που άρχισε το πρώτο Δ.Σ. Για την ιστορία να αναφέρουμε τα ονόματα των μελών τον τωρινού Δ.Σ. • ΣΠΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΟΥΤΣΑΤΟΣ πρόεδρος • ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΒΑΡΗΓΟΣ αντιπρόεδρος • ΝΩΝΤΑΣ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΣ γραμματέας • ΟΡΕΣΤΗΣ Π. ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ ταμίας • ΙΩΑΝΝΑΤΟΣ ΗΛΙΑΣ μέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου