Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΜΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ «ΒΥΘΟΥ» ΤΗΣ ΒΑΛΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗ


Η ποιήτρια Βάλη Τσιρώνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γράφει από την ηλικία των 8 ετών ποιήματα και διηγήματα , τα οποία δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στη «Νέα Εστία». 'Έχει εκδώσει έως τώρα 3 ποιητικές συλλογές με τίτλους "Ετούτη η Γη λεγόταν Άνοιξη" (Αθήνα 1992), "Αμφορείς του Βυθού" (εκδόσεις Ιωλκός), "Στον κήπο με τον ουρανό" (εκδόσεις Ιωλκός). Τα ποιήματά της μεταφράστηκαν στα αγγλικά στα πορτογαλικά, στα αραβικά, στα ιταλικά και στα ρουμάνικα.  Έχει συνεργαστεί με πλήθος λογοτεχνικών περιοδικών δημοσιεύοντας ποιήματα, όπως "ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ", "ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ", "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ" κλπ.. Έχει τιμηθεί με πλήθος λογοτεχνικών βραβείων, ανάμεσα στα οποία το «Κύπελλο Ποίησης» από την Academia Scienze Lettere ed Arti Catania Italy , το βραβείο «Διονυσίου Σολωμού» από την Ακαδημία Αθηνών ως πρωτοεμφανιζόμενη στα γράμματα, το βραβείο "Κουλτούρας" για το έργο της από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Ελλάδος και το "Μετάλλιο της Σοφίας" από το Δήμο Αθηναίων για τη πρωτότυπη και συνολική προσφορά και συμβολή της στα ελληνικά γράμματα. Στις ΗΠΑ η Διεθνής Εταιρεία Ποιητών την ανακήρυξε υποψήφια για τον «Ποιητή της Χρονιάς» για το 2002. Ίδρυσε το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ν. Ηρακλείου Αττικής όπου και δίδαξε για 3 χρόνια, είχε την φιλολογική επιμέλεια έκδοσης της Λογοτεχνικής Εφημερίδας "ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΛΙ"  για 4 χρόνια από τη Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και εβδομαδιαία ωριαία Λογοτεχνική Ραδιοφωνική Εκπομπή στο ΕΥΒΟΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ της Εύβοιας και της Σκύρου με θέμα "ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ" που την κράτησε για 5 χρόνια και μέσα από εκεί έθιγε και καυτηρίαζε τα κακώς κείμενα με έναν μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο αλλά και παρουσίαζε διάφορα θέματα και βιβλία. Κριτικές και κείμενά της δημοσιεύτηκαν επανειλημμένα σε εφημερίδες, ενώ υπήρξε μόνιμη συνεργάτρια με δική της στήλη στην εφημερίδα "Ευβοϊκός Λόγος" και "Ηράκλειο Press" .
Μετά από απουσία κάποιων ετών, αναμένουμε με ανυπομονησία το νέο της βιβλίο που βρίσκεται ήδη στο τυπογραφείο και θα κυκλοφορήσει όπως ανακοινώθηκε, από τις εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ, το Σεπτέμβριο του 2011.
Για το έργο της έγραψαν:
·        «…Η Βάλη από των παραμυθιών που γύρισε τη χώρα.. λεπταίσθητη, στοχαστική, ιδιαίτερη γραφή με έντονο προσωπικό στοιχείο… περιμένουμε πάντα με ανυπομονησία το επόμενό της βήμα…»
 Μ.Ν.Τσιάμης, ποιητής και κριτικός, «ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ»
·        «…αποκαλυπτική και απόλυτα ειλικρινής, σχεδόν ονειρική… της δίνουμε επάξια το χέρι για ν’ ανεβεί ψηλά. Η σκέψη της έχει το δικό της δρόμο και είναι καταφανές στοιχείο για τον μελλοντικό της θρίαμβο…»
 Δημήτρης Τσέρτος, σύμβουλος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Ελλάδος
·        «…άρτιος λόγος με ρέουσα γλώσσα, χωρίς παραπλανητικές διαθλάσεις. Αψευδής μάρτυρας της γερής πνευματικής αρματωσιάς της. Θετικά μηνύματα από μια τόσο μικρή σε ηλικία νέα, αξίζει κάθε βραβείο και έπαινο…»
Διδώ Σωτηρίου, συγγραφέας (από επιστολή)
·        «…ζωντανή παρουσία λόγου και εκφραστική πληρότητα. Έχει βρει ήδη τη δική της φωνή… από τις πιο καινοτόμες της γενιάς της… »
Μιχάλης Σταφυλάς, διευθυντής του περιοδικού «Πνευματική Ζωή»
·        «… τη χειροκροτώ και την αγκαλιάζω, με τις προσδοκίες μου για ενατένιση και κατάκτηση πάντα μακρινών οριζόντων και δύσκολων, να τις επιβεβαιώνει απόλυτα…»
Δημήτρης Φαφούτης, διευθυντής περιοδικού «ΕΜΒΟΛΙΜΟΝ»
·        «…Χρυσοβαλάντου είναι ολόκληρο το όνομά της και το δικαιολογεί απόλυτα. Χρυσόν Βαλάντιον Ταλάντου, η μικρή μας φίλη… Δεν ξέρει κανείς από πού να πιάσει και να μη βγάλει χρυσάφι…  ποίηση υπέροχη, δοκίμια εύστοχα και πάντα με ωμή ειλικρίνεια και δόση χιούμορ που αγγίζουν τις πληγές χωρίς φόβο, διηγήματα δεμένα άρρηκτα με αίσθηση να θέλει κανείς κι άλλο και να μη χορταίνει… η λογοτεχνία της Ελλάδος θα γιορτάσει ένα μεγάλο και λαμπρό όνομα στο μέλλον…»
Δημήτρης Γιάκος , συγγραφέας, κριτικός(σε εκδήλωση για τον Παπαδιαμάντη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου