Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ο EDWARD LEAR & ΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ


Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα  οργανώνει στα Ανάκτορα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου από 25 Μαΐου έως 31 Αυγούστου 2012 την έκθεση Ο Edward Lear & τα Ιόνια Νησιά. Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Ιδρυμάτων Α. Γ. Λεβέντη, Μποδοσάκη και Ι. Φ. Κωστόπουλου. 


Τα τοπία που φιλοτέχνησε ο βικτωριανός καλλιτέχνης, εικονογράφος και ποιητής Edward Lear (1812–1888) κατά την περιήγησή του το 19ο αιώνα στα Ιόνια Νησιά προσκαλούν το ελληνικό και ξένο κοινό να τα ανακαλύψει εκ νέου. Σχέδια, χαρακτικά, ακουαρέλες, και ελαιογραφίες που αποτυπώνουν στιγμιότυπα από τα ταξίδια του ζωγράφου στο Ιόνιο αποτελούν τον πυρήνα της περιοδικής έκθεσης που, με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από τη γέννησή του, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο  Ασιατικής Τέχνης, στα Ανάκτορα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου στην Κέρκυρα. 
Τα έργα προέρχονται από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στα αόριστα μελαγχολικά και συνάμα κατευναστικά τοπία από τα Ιόνια Νησιά, ο Lear αποδίδει με τον υγρό χρωστήρα του το πράσινο στις αποχρώσεις του κυπαρισσιού και της ελιάς, και το μπλε της γαλήνιας θάλασσας του Ιονίου. Τα έργα του διακρίνονται για τη ρομαντική αποικιοκρατική οπτική τους και την περιγραφικότητα που ενθουσίαζε τους συμπατριώτες του καλλιτέχνη, συμπεριλαμβανομένης και της βασίλισσας, (–) και για λίγο μαθήτριάς του, (-) Βικτωρίας.                  Ο καλλιτέχνης ήταν ήδη γνωστός στην πατρίδα του για ποιήματα και γραπτά με παραδοξολογίες (α-νοησίες) και  έργα με ζωολογικού τύπου απεικονίσεις. Ωστόσο τα τοπία από τις εξορμήσεις του στη Μεσόγειο ήταν εκείνο το είδος καλλιτεχνικής παραγωγής που του εξασφάλιζε τα προς το ζην. Παρά την εύθραυστη υγεία του και την ταλανισμένη ψυχοσύνθεσή του ταξίδεψε κάτω από δύσκολες συνθήκες στην Ελλάδα του 19ου αιώνα φιλοτεχνώντας προσχέδια, που προορίζονταν να αποτελέσουν τη βάση για ακουαρέλες ή ελαιογραφίες κατά παραγγελία. Τα έργα αυτά μαζί με αντίστοιχες απεικονίσεις άλλων τοπιογράφων, επιστολικά δελτάρια, ταξιδιωτικές αφηγήσεις, και το αυξημένο ενδιαφέρον για τη λαογραφία στα πλαίσια του οριενταλισμού του 19ου αιώνα, συνέβαλλαν αποφασιστικά στην γνωριμία του ευρωπαϊκού κοινού με τα νησιά του Ιονίου. Σταδιακά το κοινό αυτό μετατράπηκε από εξ αποστάσεως παρατηρητή σε in situ περιηγητή  και λάτρη της περιοχής. Αυτή τη μοναδική σχέση του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου κοινού με το Ιόνιο φιλοδοξεί να αναβιώσει η παρούσα έκθεση. 
Σκοπός της έκθεσης είναι η προβολή της Κέρκυρας και των Ιονίων Νήσων  εν γένει καθώς και η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού.
Εγκαίνια: 24 Μαΐου 2012, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης:  25 Μαΐου – 31 Αυγούστου 2012
Μουσείο Ασιατικής Τέχνης
Παλαιά Ανάκτορα, 49100 Κέρκυρα
Τ: 26610 30443, 20193, Φ: 26610 81932, E: matk@culture.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου