Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΕΣ ΓΑΜΗΛΙΕΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ

του ΗΛΙΑ ΤΟΥΜΑΣΑΤΟΥ
Το σωτήριο έτος 1934 βρήκε το περιοδικό «Ιόνιος Ηχώ» (τεύχος 28, Δεκ. 1934, σ. 11) να ασχολείται με τα γαμήλια έθιμα της Κεφαλονιάς. Επειδή το απονενοημένο διάβημα του γάμου είναι ενδεχομένως στα προσεχή σχέδια πολλών εξ ημών, αποφάσισα με χαρά να φέρω μετά από 78 χρόνια στο φως τα συνταρακτικά στοιχεία αυτά που μας οδηγούν στα ακόλουθα συμπεράσματα – οδηγίες προς ναυτιλλομένους:
« Στην Κεφαλλωνιά συνηθίζουν να βάζουν μερικά ζαχαροκούλουρα μέσα στα στρώματα που στέλνονται μαζύ με τ’ άλλα αντικείμενα της προίκας στο σπίτι του γαμπρού. Τα ζαχαροκούλουρα αυτά προορίζονται για τις κοπέλλες που θα στρώσουν το νυφικό κρεββάτι».


Προσέξτε καλά μήπως τριφτούν τα ζαχαροκούλουρα που θα ρίξουν για τις παράνυφες μέσα στα προικιά, και σας καταστρέψουν όλες τις ντεμέλες (η ζάχαρη δεν παχαίνει μόνο, λεκιάζει κιόλας). Εάν οι παράνυφες κάνουν δίαιτα, προτιμήστε κουλούρια ολικής αλέσεως, ή έστω κριτσίνια (χωρίς σουσάμι, γιατί τρίβει και αυτό).
«Συνηθίζουν επίσης να ρίχνουν ένα αρσενικό παιδί, που νάχη μάνα και πατέρα, επάνω στο νυφικό κρεββάτι, μόλις το στρώσουν, για ν’ αποχτήση αρσενικά παιδιά το αντρόγυνο».
Ο αγώνας για την απόκτηση του διαδόχου είναι ιερός. Ποιος θα κληρονομήσει τη δυναστεία σας, αδέλφια; Προσέξτε τουλάχιστον το αρσενικό παιδί που θα ρίξετε στο κρεβάτι, να μην είναι υπέρβαρο και σας καταστρέψει τους σουμιέδες. Επίσης αν το μικρότερο αρσενικό παιδί που ξέρετε είναι 25 ετών, με 1.90 ύψος, γαλανά μάτια, θεληματικό πηγούνι, και συχνάζει στο γυμναστήριο επί τρίωρον ημερησίως, αποφύγετε το έθιμο, καθώς υπάρχει κίνδυνος αυτή να μην είναι η μοναδική φορά που ο νεαρός θα πέσει στο κρεβάτι σας.
«Για τον ίδιο επίσης σκοπό κατά τη διάρκεια του στεφανώματος, ο μεν γαμπρός έχει στην τσέπη του μια μικρή Σύνοψι, η δε νύφη ένα αρσενικό κλειδί».
Προτιμήστε την άλλη λύση (Σύνοψη σε pocket size) – αν δεν βρίσκετε, κατεβάστε τη από το Ίντερνετ και αποθηκεύστε τη σε φλασάκι (πιάνει λιγότερο χώρο στην τσέπη). Όσο για το «αρσενικό κλειδί», φροντίστε να μην εκνευρίσετε τη νύφη και το εκτοξεύσει εναντίον σας.
«Όταν συνοδεύεται στο σπίτι του γαμπρού η νύφη, δεν πρέπει να γυρίση το κεφάλι της πίσω, γιατί γρήγορα θα επιστρέψη στο σπίτι του πατέρα της χήρα».
Αν κατά το δρόμο προς το σπίτι σας η νύφη κοιτάξει προς το σπίτι του πεθερού, λίγα είναι τα ψωμιά σας. Μπορεί η γυναίκα του Λωτ να έγινε στήλη άλατος όταν κοίταξε πίσω της, η δικιά σας μάλλον επιδιώκει να δει εσάς οριζοντίως κάτω από στήλη, όχι άλατος, αλλά επιτύμβια. Η πηγή μας δεν διευκρινίζει τι θα συμβεί αν είστε σώγαμπρος (οπότε το σπίτι του πεθερού ταυτίζεται με το δικό σας) εκτός και αν τότε θεωρούσαν αυτονόητο το «όποιος παίρνει κληρονόμα μένει έξω το χειμώνα».
Το καλύτερο απ’ όλα, όπως αντιλαμβάνεστε, βρίσκεται στην τελευταία αυτή παράγραφο του δημοσιεύματος. Με απύθμενη χαρά σας αποκαλύπτω πως, αν πιστέψουμε τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα, η θεωρία καταρρέει: Ο ΓΑΜΠΡΟΣ ΠΑΤΑΕΙ ΤΗ ΝΥΦΗ! Πάρτε λοιπόν το αίμα χιλιάδων αντρών πίσω! Με το «ευλογημένη η βασιλεία του Πατρός», πατήστε τη χωρίς ενοχές, πλην όμως τρυφερά, με το μαλακό, να μη χαλάσουν (προς Θεού!) και οι γόβες της (αφού έτσι κι αλλιώς εκείνη πρόκειται να σας πατήσει πολλάκις κατά το υπόλοιπο του βίου σας)…
Καλά στέφανα λοιπόν, και στα δικά μας οι λεύτεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου