Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΤΑ ΨΩΜΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΟΥ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ


Το Χριστόψωμο
Δε λείπει ποτέ από τα Κεφαλλονίτικα Χριστούγεννα και το μεγάλο ψωμί της ημέρας, το Χριστόψωμο, με το τσουντί (σαν μαντολίνο με δύο λαβές) Ο τύπος αυτός του Χριστόψωμου ήταν ο παλιός. Σήμερα το Χριστόψωμο το κάνουν ορθογώνιο ή στρογγυλό. Ποτέ όμως δε λείπει ο σταυρός και το σύμβολο Χ. και σχέδια στις άκρες που θυμίζουν τα πόδια του βρέφους Χριστού. Ο συνηθισμένος τύπος που διακοσμεί τα Χριστόψωμα τώρα τελευταία είναι οι ουρές ψαριών, επειδή το σύμβολο του Χριστού είναι το ψάρι, συγχρόνως δε σχηματίζουν και το σύμβολο Χ

Η αγιοβασιλίτσα ή βασιλίτσα
Είναι το ψωμί που στολίζει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας. Πήρε το όνομά της από την εορτή της ημέρας. Ο παλαιός τύπος της βασιλίτσας ήταν μια στρογγυλή κουλούρα που τη σφράγιζε ένας σταυρός με βυζαντινό τύπο. Ο νεότερος τύπος έχει στο κέντρο της επιφάνειας του ψωμιού ένα λουλούδι που το περιστοιχίζουν κυκλικά «σαλιγκάρια» και συνθέτουν ένα καλλιτεχνικό ψωμένιο ανάγλυφο.

Η Φωτίτσα
Το ψωμί της ημέρας των Φώτων, όπου και δανείστηκε και το όνομά του. Ο παλαιός τύπος είχε βυζαντινή γραμμή. Στο πάνω μέρος του στρογγυλού ψωμιού πρόσθεταν ένα μεγάλο σταυρό και στο άνοιγμα του κάθε τετάρτου που σχημάτιζε ο σταυρός με το υπόλοιπο ψωμί της βάσης του, έβαζαν μια στρογγυλή μπάλα από ψωμί.

Στα νεότερα χρόνια ο τύπος του ψωμιού της φωτίτσας μοιάζει με της αγιοβασιλίτσας.
Στα ψωμιά του Δωδεκαήμερου στην Κεφαλλονιά τοποθετούν στο κέντρο τους έναν καρπό, καρύδι ή αμύγδαλο που συμβολίζει την καρποφορία της γης που σιγά σιγά έρχεται, με πρώτη να ανθίζει μέσα στο χειμώνα την αμυγδαλιά.


ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου