Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΕΛΛΥ ΘΩΜΑ: ΜΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΣΑ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙ ΣΤΙΣ «ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»



Όσοι έχουν παρακολουθήσει συναυλίες του Ross Daly και της Κέλλυ Θωμά στη Κρήτη, ή αλλού έχουν να πουν τα καλύτερα. Ο γνωστός για τις αναζητήσεις και τους νέους δρόμους που άνοιξε για την κρητική μουσική Ross Daly και οι συνεργάτες του σε παρασύρουν σε δρόμους ονειρικούς, με όργανα και συνθέσεις από χώρες μακρινές.
Συνθέσεις απαλές, προϊόν μακρινών πολιτισμών, δείγματα πολιτισμών και ανθρώπων με διαφορετικές κουλτούρες, άλλου τρόπου και αντίληψης της ζωής, ακόμη και με διαφορετικό χρώμα και χαρακτηριστικά. Το ρεπερτόριο, από παραδοσιακά κομμάτια ερμηνευμένα μέσα από το καινοτόμο πρίσμα που διακρίνει τις συνεργασίες του Daly, με την Κρητική λύρα να ξεχωρίζει και να αποτελεί ένα άκουσμα ιδιαίτερα εντυπωσιακό με στοιχεία τόσο αρχέγονα όσο και σύγχρονα.

Ανάμεσα στους συντελεστές της κάθε παράστασης του Ross Daly, χρόνια τώρα, ξεχωρίζει η Κεφαλονίτισα τη καταγωγή Κέλλυ Θωμά με τη λύρα της.
Η Κέλλυ Θωμά που είναι κόρη της Ελένης και του Σωκράτη Θωμά από τη Ευρέτη Ερρύσου, γεννήθηκε το 1978 στο Πειραιά «Κατάγομαι από την Κεφαλονιά από την πλευρά του πατέρα μου και από την Ιεράπετρα από την πλευρά της μητέρας μου. Ωστόσο μεγάλωσα στον Πειραιά μέσα σε ένα καθαρά αστικό περιβάλλον, χωρίς βιώματα από την Κρήτη, αφού μην έχοντας πια συγγενείς στο νησί, το είχα επισκεφθεί κάποιες φορές με τους γονείς μου σαν «τουρίστρια» στην προσπάθειά της μητέρας μου να μας φέρει λίγο σε επαφή με τον τόπο καταγωγής της. Με την Κεφαλονιά, ως παιδί είχα πολύ πιο βιωματική σχέση γιατί εκεί είχαμε σπίτι στο χωριό, περνούσαμε τα καλοκαίρια με τα αδέλφια μου και σίγουρα ένιωθα περισσότερο Κεφαλονίτισσα, όπως και όλοι μας στην οικογένεια, ακόμα και η μητέρα μου νομίζω , αφού ως «χωριό μας» όλοι αισθανόμασταν την Ευρετή, το χωριουδάκι του πατέρα μου κοντά στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς».

Η ίδια, καθώς δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο Κρητικό ρεπερτόριο, έχει αναπτύξει τεχνικές και τρόπους παιξίματος που ταιριάζουν σε ένα μουσικό υλικό που έχει δημιουργηθεί ειδικά για το όργανο αυτό. Το ρεπερτόριό του συμπεριλαμβάνει τόσο κομμάτια από την Κρητική και από άλλες διαχρονικές παραδόσεις, καθώς και μια πληθώρα νέων συνθέσεων που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για αυτόν τον τύπο της λύρας.

Το 1995 ξεκίνησε να ασχολείται με τη λύρα με δάσκαλο τον Ross Daly. Από το 1998 ταξιδεύει με τον ίδιο και το συγκρότημά του «Λαβύρινθος» σε πόλεις της Ευρώπης της Ασίας, της Αμερικής και της Αυστραλίας. Μέσα από αυτή την εμπειρία έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς διαφορών παραδόσεων του κόσμου, γεγονός που έχει συμβάλει σημαντικά στην διαμόρφωση του ιδιαίτερου ήxου που χαρακτηρίζει το παίξιμό της.

 Έχει συνεργαστεί με πολύ σπουδαία ονόματα της παγκόσμιας σκηνής της παραδοσιακής μουσικής όπως Trio Chemirani, Dhruba Ghosh, Ballake Sissoko, Nayan Ghosh, Mehmet Erenler, Khaled Arman, Hossein Arman, Goksel Baktagir, Yurdal Tokcan, Shubhankar Banerjee,Efren Lopez, Rufus Cappadocia, Huun Huur Tu και πολλούς άλλους. Είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής φιλολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών και της Ανώτερης σχολής χορού Ραλλού Μάνου. Μεταξύ άλλων έχει εμφανιστεί μαζί με τον Ross Daly σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ όπως: το Theatre de la Ville (Παρίσι,2003, 2005, 2008), Queen Elizabeth Hall (Λονδίνο, 2000, 2002), Melbourne Festival (Australia 2001,2003), Μέγαρο Mουσικής Θεσσαλονίκης (2001), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2005), Γαλλία (2014), Ινδία (2014) και πολλά άλλα.
Κυκλοφόρησε το πρώτο της προσωπικό cd με τίτλο Αναμχάρα το 2009. Η λέξη Αναμχάρα προέρχεται από την Ιρλανδική Κέλτικη γλώσσα «Gaelic» και σημαίνει «φίλος της ψυχής». Ετοιμάζει το δεύτερο cd της με τίτλο “7FISH”.Πρόκειται για μια συλλογή από οχτώ κομμάτια, τα εφτά από τα οποία έχουν ονόματα ψαριών και ένα ακόμα που ονομάζεται “S”.  Στο δίσκο αυτό, όπως και στο πρώτο, παίζουν πολύ σπουδαίοι μουσικοί από διάφορες χώρες αλλά και από την Ελλάδα.

Θάταν καλό οι φορείς του τόπου μας να συμπεριλάβουν τον Ross Daly, και τη Κέλλυ Θωμά το καλοκαίρι στις εκδηλώσεις τους, στη Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου