Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΟΥ ΧΕΡΝ!




Με αφορμή τα εκατόν δέκα χρόνια απ'τον θάνατο του Πατρικίου Λευκαδίου Χέρν, του Λευκαδίτη εθνικού ποιητή της Ιαπωνίας, θα αναφερθούμε σε μια άγνωστη γεννεαλογική πτυχή του. Πρόκειται για αποκαλυπτικό, φρονούμε, θέμα, το οποίο, μάλιστα, έρχεται πρώτη φορά στην επιφάνεια, για τα δεδομένα της Λευκάδος. Είναι το γεγονός της Κρητικής ρίζας, απ'την πλευρά της μητέρας του Ρόζας Κασιμάτη, του άφθαστου Λευκάδιου Χέρν, του οποίου ο εγγονός, ο Άκιο Ιναγκάκι, ο οποίος έχει επισκεφθεί την Λευκάδα, φέρει με τιμή τον τίτλο και αυτοπροσδιορίζεται σαν <<Απόγονος Κρητών>>, προσδιορίζοντας τις Κρητικές του ρίζες τον 14ο αιώνα, ενώ, δεν παρέλειψε, κατά την ομολογία του, σε μία απ' τις πολλές επισκέψεις του στην Ελλάδα, να πάει στο τάφο της προγιαγιάς του Ρόζας Κασιμάτη και να τον ράνει με κρασί, σύμφωνα με τα Κρητικά έθιμα. Την ανωτέρω αποκάλυψη εντοπίσαμε σε άρθρο της Έφης Ψιλάκη στο Περιοδικό <<Υπερ-Χ>>, Τεύχος 59. Αθήνα 2011, όπου το εν λόγω άρθρο φέρει τον τίτλο: <<Οι Κρητικές ρίζες του Λευκάδιου Χέρν, εθνικού συγγραφέα της Ιαπωνίας>>

Από πού εκπορεύεται, όμως, αυτός ο θαυμάσιος αυτοπροσδιορισμός του Aκιο Ιναγκάκι, που περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για την Λευκάδα και την Κρήτη, και ποια σχέση έχει ο παππούς του Πατρίκιος Λευκάδιος Χέρν με την Κρήτη;

Υπάρχει ακριβώς αυτή η σχέση, που διέπει όλους τους απογόνους Κρητών, εδώ στα Επτάνησα, όπου οι Κρήτες έφθασαν και στα επτά νησιά, κατά τον 14ο και 15ο αιώνα, όταν οι Ενετοί κατείχαν την Κρήτη, (1204-1669). Συγκεκριμένα. Η οικογένεια Κασιμάτη, απ' την οποία κατάγονταν η μητέρα του Λευκάδιου Χέρν, σύμφωνα με το ανωτέρω δημοσίευμα της Έφης Ψιλάκη, έφθασε στα Κύθηρα τον 14ο αιώνα, προερχόμενη απ' τον οικισμό Σκυλούς, σημερινή Καλλονή του δήμου Καζαντζάκη, έξω απ' το Ηράκλειο. Από αυτή την οικογένεια των Κυθήρων, με την κρητική καταγωγή, προέρχεται η Ρόζα Κασιμάτη, η οποία εγκαταστάθηκε στην Λευκάδα, όπου παντρεύτηκε τον στρατιωτικό γιατρό των Άγγλων, που κατείχαν τότε την Λευκάδα, τον Κάρολο Χέρν, πατέρα του Πατρίκιου Λευκάδιου Χέρν, του μετέπειτα εθνικού συγγραφέα της Ιαπωνίας.

Αυτήν ακριβώς την εκλεκτική συγγένεια και Κρητική καταγωγή, και μάλιστα απ'τα βάθη των αιώνων, ανασύρει ο Άκιο Ιναγκάκι, και την φέρει με μεγάλη τιμή, για να αυτοπροσδιορισθεί, δίκαια, σαν <<Απόγονος Κρητών>>, ενώ επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα, για να πάρει μέρος στις ευρύτερες οικογενειακές συνάξεις των Κασιμάτηδων στα Κύθηρα, τηρώντας τα πανάρχαια κρητικά έθιμα.

Εντυπωσιασμένοι, πράγματι, με την πρωτοποριακή αντίληψη του εγγονού του Λευκάδιου Χέρν, την φέρομε στην επιφάνεια για να αποδείξομε, πως η Κρητική καταγωγή πολλών κατοίκων στα Επτάνησα και στην Λευκάδα, που μας αφορά, δεν είναι ένα μακρυνό παραμύθι, ή κάτι που ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας. Είναι μια πραγματικότητα, είναι μια παράδοση, που μπορούν να φέρουν και να διαιωνίζουν και οι κάτοικοι των Σφακιωτών Λευκάδος, σαν αναφαίρετο δικαιωμά τους, σαν μια βιωματική πατρογονική και κοινωνική κληρονομιά, εις το διηνεκές. Και τούτο διότι προέρχονται από Σφακιώτες, έτσι ονομάζονταν και οι Σφακιανοί μέχρι τον 19ο αιώνα, όπως αναφέρουν οι ιστορικοί Κωνσταντίνος Σάθας, Κωνσταντίνος Βοβολίνης και Πάρις Κελαϊδής, οι οποίοι Σφακιώτες (Σφακιανοί) των Χανίων εγκαταστάθηκαν στην ενδοχώρα της Λευκάδος κατά τον 15ο αιώνα, την εποχή των Τόκκων (1362-1479), αιώνες κατά τους οποίους έχομε αθρόα εγκατάσταση Σφακιωτών (Σφακιανών), σε όλα τα Επτάνησα. Τότε, οι κάτοικοι των Σφακίων, οδηγούνταν σε βίαιους εκπατρισμούς απ'τους Ενετούς, που κατείχαν την Κρήτη, (1204-1669), αφού αυτοί οι Σφακιώτες (Σφακιανοί) των Χανίων, γνωστοί για το ανυπότακτο φρόνημά τους, είχαν ξεσηκωθεί τουλάχιστον δέκα φορές, με αιματηρές εξεγέρσεις, κατά των Ενετών, τον 14ο και 15ο αιώνα, οι οποίοι Ενετοί τους οδηγούσαν σε βίαιους εκπατρισμούς.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

 Αναρτήθηκε στο http://www.mylefkada.gr, 15 Φεβρουαρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου