Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΛΛΗ ΛΟΥΚΑΣ, ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΙΘΑΚΗΣΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΙΓΚ


Η Έλλη Λούκας, είναι μια Ιθακήσια που ξεχώρισε στο χώρο της μόδας και της υψηλής ραπτικής στην Αυστραλία και συνδύασε την ομορφιά με τη φιλανθρωπία, τη μητρότητα και την καριέρα. Ο «Νέος Κόσμος» παρουσίασε το πορτρέτο της Λούκας, για την οποία έγραψε μεταξύ άλλων: «Φτάνοντας στην Αυστραλία το 1967, το άστρο της μεσουρανούσε στον χώρο της μόδας και της υψηλής ραπτικής. Τα σπάνια προσόντα της, ένα κράμα από εντυπωσιακή ομορφιά και χάρη, δυνατή προσωπικότητα και αδαμάντινο χαρακτήρα, την καθιέρωσαν σαν μία από τις πλέον δυναμικές γυναίκες στο χώρο που επέλεξε να κινείται.
Το όνομά της γνωστό, τόσο από τις επιδείξεις στις πασαρέλες φημισμένων Οίκων εντός της χώρας και του εξωτερικού, όσο και μέσα από τη σχολή της, The Elly Lukas School of Elegance, όπου μύησε εκατοντάδες νέες στα μυστικά της ομορφιάς και του μόντελινγκ, διδάσκοντας ότι, το κλειδί της τελειότητας και της ομορφιάς είναι η αυτοπεποίθηση.

Είναι η Έλλη Λούκας, η οποία παράλληλα με τη βιομηχανία της μόδας, δραστηριοποιήθηκε σε τομείς φιλανθρωπίας, βοηθώντας άτομα με ειδικές ανάγκες, χρόνια πριν καθιερωθεί το Διεθνές Έτος Ατόμων με Αναπηρίες (International Year of the Disable). Στην πορεία, την βλέπουμε να βοηθά και να προωθεί σπουδάστριες με ειδικές ανάγκες στο να αποδέχονται θετικά την εμφάνισή τους, να στηρίζει τον Σύνδεσμο Κωφάλαλων, τα Τμήματα Σπαστικών των Βασιλικών νοσοκομείων Παίδων και Γυναικών, ενώ παράλληλα ήταν μέλος της Επιτροπής Βοήθειας- που λειτουργεί υπό την αιγίδα της συζύγου του Δημάρχου- καθώς και σε άλλες επιτροπές.

Μια ξεχωριστή ομορφιά που μαγνήτιζε το βλέμμα των ειδικών και μια εντυπωσιακή κορμοστασιά που γέμιζε την πασαρέλα των σαλονιών, όπου γίνονταν επιδείξεις μόδας.

Στις πέντε δεκαετίες που εργάστηκε, ανέβασε τον πήχη του ελληνικού ονόματος πολύ ψηλά, κερδίζοντας επάξια μια ξεχωριστή σελίδα στο χώρο της αυστραλιανής και διεθνούς μόδας και μια λαμπρή σελίδα στο βιβλίο της παροικιακής μας Ιστορίας.

Η Έλλη, του Ανδρέα και της Γαλλίδας Ιωάννας Λεκατσά, γεννήθηκε στην Ιθάκη το1924. Μιλούσε Ελληνικά και έμαθε Γαλλικά από την μητέρα της.

Στο μεταξύ ξέσπασε ο Β' παγκόσμιος πόλεμος, με όλα τα δεινά που προκάλεσε, ενώ η αδερφή της Ανθούλα παντρεύτηκε και μετανάστευσε στην Αυστραλία μαζί με τον σύζυγό της Δημήτρη Μεγαλογγένη.

Το 1947, ο γαμπρός της έκανε πρόσκληση να πάει κοντά τους, στην Αυστραλία, την οποία και αποδέχθηκε με χαρά. Τότε η νεαρή Έλλη μιλούσε άπταιστα Ελληνικά, Γαλλικά και Αγγλικά.

Ωστόσο, ένα μηχανικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε εν πλω στο πλοίο "SS Misr" , υποχρέωσε τους 700 επιβάτες να παραμείνουν για τρεις μήνες στο Κάιρο, στο πολυτελές ξενοδοχείο "Σέπερντς" (Shepherds Hotel). Η ομορφιά της δεν άφησε ασυγκίνητο τον γενικό διευθυντή του ξενοδοχείου, τον Αλέξανδρο Ζώτο, με τον οποίο αρραβωνιάστηκε και μετακόμισαν στην Αυστραλία.

Ο γάμος τους ευλογήθηκε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, στη Μελβούρνη.
Αποκορύφωμα της καριέρας της θεωρούσε τη διάκριση τον Ιούνιο του 1954, όταν λανσάρισε τη βραβευμένη τουαλέτα της χρονιάς των "Μάγιερ" (Myer).

Η καταπληκτική της φωτογένεια αποτυπώθηκε από κορυφαίους φωτογράφους της εποχής και κόσμησε τα εξώφυλλα Περιοδικών και άλλων Εντύπων Μόδας. Η επαγγελματικότητά της στον χώρο της μόδας ήταν πλέον γεγονός. Εργάστηκε στο χώρο του μόντελινγκ, κυνηγώντας την επίδειξη του τέλειου στις πασαρέλες των Οίκων υψηλής Ραπτικής.

Εταιρίες, όπως η Dior Creation στο Παρίσι και άλλες, της ανέθεσαν την παρουσίαση των δημιουργιών τους.

Συνειδητοποιώντας ότι το μόντελινγκ έχει ημερομηνία λήξης, δημιούργησε, με τη βοήθεια του συζύγου της, τη δική τους Σχολή, από το 1954».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου