Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΡΑΒΙΑΣ


Καραβίας είναι το επώνυμο παλαιάς και επιφανούς οικογένειας της Ιθάκης, με καταγωγή από τους Καλλέργηδες της Κρήτης, η οποία ανέδειξε πολλούς άνδρες που διακρίθηκαν στις επιστήμες, τα γράμματα και μεταξύ του κλήρου. Το όνομα Καραβιας ήδη κατά την διάρκεια παραμονής στην Κρήτη δηλαδή πριν το 1669 (κατάληψη Κρήτης από τους τούρκους) συσχετίζεται με την ιταλική αριστοκρατία και ίσως ήδη από τότε να κατείχε τίτλους και αξιώματα.


Κατά την τέταρτη σταυροφορία, μια από τις δώδεκα οικογένειες που ιδρύσαν την γαληνότατη δημοκρατία της Βενετίας, η οικογένεια Barozzi, συσχετιζεται με την οικογένεια Καραβία. Πιθανώς να συνδέονταν με μεταξύ τους με επιγαμίες λογω της αριστοκρατικής συνήθειας οι οικογένειες ευγενών να παντρεύονται μόνο με ευγενείς. Πράγματι φαίνεται αυτό να ισχύει καθώς ο τελευταίος Δούκας της Νάξου ονομάζεται Nikolaos Michel Laurent Karavias Della Rocca-Barozzi, καθώς και πιο μακρινός συγγενής ο πρίγκιπας της Σαντορίνης  ο δούκας Κριστιάνο Μπαρότσι. Άρα η οικογένεια φαίνεται να εγκατέλειψε την Κρήτη την εποχή της κατάληψης της από τους τούρκους. Η οικογένεια απαρτίζεται από παρακλάδια καθώς χωρίστηκε, κάποιοι ακλούθησαν τους Βarozzi στην Νάξο και το Αιγαίο ενώ οι περισσότεροι κατέφυγαν στα Επτάνησα όπου κάνοντας χρήση των φεουδαρχικών τους τίτλων ως δούκες, βαρόνοι δεν ξέρουμε ακριβώς στοιχεία εγκαταστάθηκαν στην Ιθάκη η όποια έχει πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν την μακραίωνη παρουσία τους εκεί ήδη πριν  απ' το 1672, όπως η συνοικία στα βόρεια του λιμανιού που ονομάζονται «Καραβάτα» ως ευγενείς κατείχαν γη και πλούτο, αλλά και κύρος. 

Φαίνεται επίσης πως από την ετυμολογία του ονόματος Καραβιας (Καραβιάς=Καραβοκύρης, ιδιοκτήτης και πλοίαρχος μαζί καραβιού, εφοπλιστής, αλλά και ο έχων πολλά καράβια). Στην Ιθάκη επίσης, το επώνυμο Καραβίας παρουσιάζεται ξανά  στο Βιβλίο των Ευγενών  (LIBRO D’ORO), το 1803 επτά κλάδοι και το 1804 άλλοι επτά. Επίσης συναντάμε και διπλά ονόματα όπως Καραβίας- Τσεμπέρης, Καραβίας- Ζαμπέλης, Καραβίας-Γρίβας, κα. Αργότερα υπήρξαν και άλλες διακλαδώσεις καθώς κλάδοι της πέρασαν στην απέναντι ακτή, της Ακαρνανίας στις περιοχές Μύτικας, Παναγούλα, Κάλαμος, Κατοχή (Οινιάδες) αγοράζοντας μεγάλες εκτάσεις γης, και «εποικίζοντας» έτσι τον νέο τόπο, ενώ άλλοι έφυγαν για Σαντορίνη, Λευκάδα, Μυτιλήνη, Πύλο, Κέρκυρα, Πάρο, Πάτρα, Τρίπολη και αλλού.
          Στον Μύτικα είναι πολύ γνωστό το όνομα, επίσης είναι ένα από τα 10 πιο διαδεδομένα στην Δυτική Ελλάδα. Στην περιοχή των Οινιάδων με πρώτη εγκατάσταση αυτή του Θεόδωρου Καραβια η οικογένεια δραστηριοποιήθηκε αγοράζοντας μεγάλες εκτάσεις γης, δημιουργώντας τις πρώτες τότε στην περιοχή «βιομηχανίες τροφίμων» επεξεργασίας σιτηρών, αλλά πολλοί επίσης διακρίθηκαν στο στρατό, η στην βασιλική αυλή ως αξιωματικοί, αλλά και ως αγωνιστές στους πολέμους του 1920,1940. Πολλά κτήρια επίσης έχουν χρηματοδοτηθεί από την οικογένεια, καθώς υπάρχει επίσης και οδός «Καραβία» στην Κατοχή Οινιάδων, αλλά και η προτομή του Ιωάννη Καραβία, αγωνιστή του 1940 στην είσοδο του Αγρινίου. Κατά την περίοδο της δικτατορίας το 1964 ο τότε πρόεδρος της κοινότητας των Οινιάδων ήταν ο Εμμανουήλ Καραβίας, γιος του Δημητρίου Καραβία, ο οποίος προερχόταν από την Ιθάκη, επίσης υπήρξαν και ιδιόκτητες νησιών του συμπλέγματος των Εχινάδων νήσων δυτικά της Ακαρνανικής ακτής.

Αξιόλογοι καραβιάδες ήταν:
ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ (1731-1812): Διευθυντής της Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης
ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ (1752-1821): Διαπρεπής κληρικός, μητροπολίτης Αγχιάλου
ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ή Καραβιάς (1773-1830): Στρατιωτικός εκ των πρωτεργατών της ελληνικής επανάστασης στη Μολδοβλαχία το 1821
ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (1773-1831): Επίσκοπος Ιθάκης
ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (1779-1855): Δάσκαλος
ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης που αγωνίστηκε στο πλευρό του Δημητρίου Υψηλάντη
ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ (1838-1919): Διαπρεπής ιατρός
ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ, Ηγούμενος Μονής Καθαρών 1749-1752
ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Λόγιος-Νομομαθής (1788-1868)
ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Ιατρόφιλόσοφος-Συγγραφέας (-1862)
ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΑΙΑΣ, Πρόξενος και Βουλευτής
ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΙΑΣΩΝΑΣ, Ιατρός-Συγγραφέας ιατρικών βιβλίων (1858-1908)
ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, Δντης Αρχείου Ιθάκης-Λόγιος
ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, Δικηγόρος-Λόγιος, Νομάρχης Πρόεδρος Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΟΣ
ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΣΤΑΘΗΣ, Λόγιος-Δημοσιογράφος ( -1946)
ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Λόγιος-Δημοσιογράφος, Εκδότης Εφημ. ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ της Αιγύπτου
ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Δήμαρχος Ιθάκης
ΚΑΡΑΒΙΑ ΑΙΜΙΛΙΑ του Μάρκου, Λογοτέχνης-Δημοσιογράφος
ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΟΡΦΕΥΣ, Ιατρός- Θεατρικός Συγγραφέας
ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΠΑΝΟΣ, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας
ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. Εφοπλιστής
ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Μ. Εφοπλιστής
ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. μεγαλογαιοκτήμονας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου