Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΓΩΝΙΑΣ



Ένα αποκαλυπτικό ιστορικό μυθιστόρημα για τον πρώτο πολεοδόμο της χώρας, Σταμάτη Βούλγαρη*, τον άνθρωπο που σχεδίασε την πόλη της Πάτρας, αλλά και για τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Σύλλογος των εν Πάτραις Κερκυραίων, οι εκδόσεις Καλλιγράφος και το Πολύεδρο παρουσιάζουν το βιβλίο του Νίκου Παργινού «Ο κανόνας της ορθής γωνίας» τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014, στις 7 το απόγευμα. Η εκδήλωση θα γίνει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα

Θα μιλήσουν: Κορίνα Ζουπάνου-Σκρεμμύδα, πρόεδρος του Συλλόγου των εν Πάτραις Κερκυραίων Ευαγγελία Κροκίδη, σχολικός σύμβουλος Χαρά Παπαδάτου – Γιαννόπουλου από το ΤΕΕ/ΤΔΕ και ο συγγραφέας Νίκος Παργινός
Η δημοσιογράφος Άντυ Μαγνησαλή θα συντονίσει την εκδήλωση.
Αυτό το βιβλίο είναι το χρέος μου απέναντι στον Σταμάτη Βούλγαρη. Λίγοι τον ξέρουν και τον θυμούνται. Όλοι που περιδιαβαίνουμε μέσα στις πόλεις που χάραξε, χαιρόμαστε τα έργα που άφησε πίσω του. Ακολουθώντας τα χνάρια ενός μυστικού κανόνα που σημάδεψε ορθά την εκπληκτική ζωή του, πάνω σε ευθείες γραμμές και ορθές γωνίες, γράφω ετούτες τις λέξεις ως παρακαταθήκη ενός κόσμου που κάποτε ο χρόνος θα καταστήσει μακρινό. Ενός κόσμου μέσα στον οποίο μεγαλούργησαν ονειροπόλοι επαναστάτες, ήρωες και αγωνιστές, καταξιωμένοι καλλιτέχνες και φωτισμένοι λόγιοι, αυτοκράτορες, βασιλείς και στρατηγοί, ελεύθεροι και υπόδουλοι, μα κι ένας σπουδαίος κυβερνήτης• ο πρώτος κυβερνήτης ετούτης της ευλογημένης χώρας, ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Όχι, δεν είμαι ιστορικός, ούτε φιλοδοξώ να ξαναγράψω την ιστορία ετούτου του τόπου που βάφτηκε με αίμα. Χρέος μου είναι η αποκάλυψη της αλήθειας του κανόνα που σημάδεψε όλη μας τη ζωή και των μεγάλων μυστικών του που κρατούν καλά για 200 και πλέον χρόνια, του Κανόνα της Ορθής Γωνίας. Δεν αναζητώ συνενόχους, αλλά πιστούς.

Ο Νίκος Παργινός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1971. Σπούδασε στο Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών από όπου και αποφοίτησε τον Απρίλιο του 1995. Από το 1997 πληθώρα κειμένων και άρθρων του έχουν δημοσιευτεί και δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά της Κέρκυρας. Σκίτσα του έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στην "Ελευθεροτυπία". Συμμετείχε στο παρελθόν σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής. Το 2009 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Σύγχρονοι Ορίζοντες" το μυθιστόρημα "Με τον έρωτα περνάει ο καιρός, με τον καιρό περνάει ο έρωτας". Είναι παντρεμένος, έχει μια κόρη και ζει μόνιμα στην Κέρκυρα.

*240 χρόνια από τη γέννησή του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου