Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

«ΕΝΑΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ»: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ Ν. ΥΟΡΚΗ


Μετά από πρόσκληση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «ΟΔΥΣΣΕΥΣ» και των Συλλόγων: «Κέφαλος Ν.Υ.», «Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Ν.Υ.», «Άγιος Γεράσιμος Ν. Jersey», παρουσιάσθηκε χθες, 8 Νοεμβρίου 2014 στις 7 το απόγευμα, στο «Κεφαλονίτικο Σπίτι » στην Ν. Υόρκη το μεταφρασμένο στην αγγλική βιβλίο «Στα Στενά της Χίμαιρας» της συμπατριώτισσάς μας Ευρυδίκης Λειβαδά Ντούκα. 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα στον φιλόξενο χώρο της κεντρικής αίθουσας του ιδιόκτητου κτηρίου «Κέφαλου». Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το γεγονός της παραμονής όλων μέσα στην αίθουσα καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης η οποία κράτησε περισσότερο από δυο ώρες.
Παραβρέθηκαν: Ο πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Γιώργος Ανδριώτης, ο πρόεδρος του συλλόγου των Αθηναίων ΝΥ κ. Πάνος Αδαμόπουλος, οι αντιπρόεδροι της Χιακής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Άννα Κοντούλη και κ. Αμαλία Μπουρνιά, ο εκδότης (Pella Publishing) κ. Λέανδρος Παπαθανασίου, η κα Πόπη Γιαννάτου, αντπρόεδρος του Κ.Ε.Π. (Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού), ο Αντιπρόεδρος της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας ΝΥ κ. Αντώνης Φωκάς, η κα Μαρία Βαγγελάτου, γενική γραμματέας της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας ΝΥ, καθώς και πλήθος ατόμων και φορέων της ελληνικής παροικίας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Κέφαλος» κ. Νίκος Αλυσανδράτος ο οποίος χαιρέτισε τους καλεσμένους, συνεχάρη τη συγγραφέα και επαίνεσε την απόφαση της χρηματοδότησης της έκδοσης του βιβλίου από την Παγκόσμια Ομοσπονδία ΟΔΥΣΣΕΥΣ. Τον λόγο πήρε ο Γ. Γραμματέας του ΟΔΥΣΣΕΑ κ. Κώστα Βαγγελάτος ο οποίος αναφέρθηκε στην αιτία που ώθησε την Ομοσπονδία να στηρίξει την έκδοση αυτή και στον σκοπό που δεν είναι άλλος παρά η γνώση από τις νεώτερες γενιές ομογενών –και όχι μόνο- του ελληνικού πνεύματος, καθώς επίσης και η συνέχιση δράσεων που θα κάνουν γνωστό σε όλο και περισσότερο κόσμο την μεγάλη αυτή προσωπικότητα του 16ου αιώνα.
Στη συνέχεια μίλησε η συγγραφέας με θέμα «Ένας Κεφαλλονίτης στους παγκόσμιους χάρτες – Ο πρώτος Ευρωπαίος στον Ν.Δ. Καναδά και στην Β.Δ. Αμερική». Αναφέρθηκε αναλυτικά στη ζωή του Ιωάννη Φωκά Βαλεριάνου, γνωστού ως de Fuca και στην ανακάλυψη των ομώνυμων Στενών από αυτόν, στις έρευνες που έχει κάνει και παράλληλα πρόβαλε πλουσιότατο οπτικό υλικό, έγγραφα, φωτογραφίες, σπάνια σχέδια και χάρτες. Ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση με κορυφαίο το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος και τον καπετάν Παναγιώτη για την απόφασή του να χρηματοδοτήσει την μετάφραση, την κ. Ουρανία Κρεμμύδα για την μετάφραση, τον «ΟΔΥΣΣΕΑ» για την εκτύπωση της πρώτης έκδοσης και τους Συλλόγους που την προσκάλεσαν να μιλήσει στην αίθουσα «Κέφαλος». Η ίδια προσέφερε δωρεάν την πρώτη έκδοση στην Ομοσπονδία με στόχο την συγκέντρωση ποσού για να χρησιμοποιηθεί για προβολή της ιστορίας του de Fuca όπου η Ομοσπονδία κρίνει.
Τέλος μίλησε η Ταμίας της Ομοσπονδίας κ. Αγγελική Χιόνη προτρέποντας όλους τους παρευρισκόμενους στην διάδοση της ιδιαίτερης ιστορίας του Έλληνα –Κεφαλλονίτη ναυσιπλόου με στόχο την κατασκευή αναμνηστικής πλάκας στα Στενά όπου να αναγράφεται περιληπτικά η ιστορία της ανακάλυψής τους και παράλληλα ανέλαβε την πρωτοβουλία να φέρει σε επαφή Δήμο της περιοχής των Στενών με την ιδιαίτερη πατρίδα του de Fuca, την Κεφαλονιά με στόχο ανάπτυξη σχέσεων και αδελφοποίηση.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου