Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΣΚΡΟΥΤΖ ΖΕΙ (Συναισθηματικώς…)




Πριν από δύο μήνες περίπου, οι υπεύθυνοι του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ιθάκης, δάσκαλοι και καθηγητές στο επάγγελμα, πρότειναν στον Φόρκυνα να συμμετάσχει στο ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ κατά την διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων Γιορτών και συγκεκριμένα σε μια διασκευή του έργου του Κάρολου Ντίκενς «Το Πνεύμα των Χριστουγέννων». Δεχτήκαμε με πολύ χαρά και από τότε μέχρι και σήμερα κάνουμε σχεδόν καθημερινά πρόβες τόσο εμείς τα μέλη του σωματείου όσο και νεαρά παιδιά του Δημοτικού αλλά και του Γυμνάσιου και του Λύκειου Ιθάκης, προκειμένου να μπορέσουμε να καταφέρουμε να παρουσιάσουμε το έργο αυτό στο Μορφωτικό, ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ του νησιού μας την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου και ώρα 12.30 μετά το μεσημέρι, ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ.
Σκοπεύουμε δε να δώσουμε άλλες δύο παραστάσεις, στις 20 και 21 Δεκεμβρίου στις 8.30 το βράδυ, με εισιτήριο 7 ευρώ για τους μεγάλους και 4 ευρώ για τους μαθητές, προκειμένου οι υπεύθυνοι του ΚΠΕ να βγάλουν τα έξοδα της παράστασης (που τα έχουν πληρώσει από την τσέπη τους), να πληρωθεί το Μορφωτικό (350 ευρώ) για την χρήση της αίθουσας και ό,τι υπόλοιπο μείνει (αν μείνει) να δοθεί σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης ή υγείας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
Εννοείται πως η συμμετοχή όλων μας γίνεται αφιλοκερδώς , όπως πάντα και θα μας μείνει, όπως πάντα, η χαρά της συμμετοχής και της προσφοράς.
Την Παρασκευή 11-12-2014 το πρωί, ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ιθάκης μας επέδωσε ένα έγγραφο του Συλλόγου Δασκάλων του Σχολείου, στο οποίο αναγράφονται επί λέξει τα ακόλουθα:
«1. Σας γνωρίζουμε ότι επιθυμία του Συλλόγου μας είναι οι μαθητές μας να παρακολουθούν τις θεατρικές παραστάσεις που δίνονται στο νησί μας. Το ίδιο ισχύει και για την θεατρική παράσταση που μας προτείνατε Το Πνεύμα των Χριστουγέννων επειδή όμως το ωράριο του Σχολείου μας είναι συγκεκριμένο καθώς και η ώρα αποχώρησης των μαθητών (12.30 Α και Β τάξη, 13.20 Γ, Δ, Ε και ΣΤ τάξεις) αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε την συγκεκριμένη παράσταση με ώρα έναρξης 12.30.
Κατά συνέπεια αν δεν αλλάξει η ώρα έναρξης, δεν θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την παράσταση.
2. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.».
Αφού λάβαμε την επιστολή αυτή, προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο, να βρούμε μια χρυσή τομή, προκειμένου να μην χάσουν τα παιδιά του νησιού μας την παράσταση αυτή. Αντιπροτείναμε να αρχίσει η παράσταση μια ώρα πριν δηλαδή στις 11.30 το πρωί, αλλά πήραμε απάντηση ότι οι δάσκαλοι θα προτιμούσαν να γίνει στις 8.00 το πρωί, πράγμα αδύνατον όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό.
Πραγματικά λυπούμαστε που μια κίνηση ανιδιοτελούς προσφοράς εκ μέρους όλων όσοι συμμετέχουμε στην θεατρική αυτή παράσταση («ηθοποιούς», «σκηνοθέτες», «ενδυματολόγους», και κυρίως και χωρίς εισαγωγικά κατοίκους μικρούς και μεγάλους του νησιού μας) πέφτει θύμα του αδυσώπητου σχολικού ωραρίου, το οποίο δεν είναι δυνατόν να παραβιασθεί.
Αλλά κι εμείς άνθρωποι είμαστε και μάλιστα εργαζόμενοι , ακόμα , οι περισσότεροι και προσπαθήσαμε όσο ήταν δυνατόν να προσαρμόσουμε τις δικές μας δουλειές στα ωράρια των εορταστικών ημερών, αλλά , φεύ, δεν τα καταφέραμε.
Δεν πειράζει.
Άς διαλέξουν τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ιθάκης μια άλλη θεατρική παράσταση να παρακολουθήσουν από τις πολλές που δίδονται το χειμώνα στο νησί μας, εντός σχολικού ωραρίου βεβαίως αυτή την φορά και άς έλθουν με τους γονείς τους στις δύο άλλες παραστάσεις που θα δώσουμε.
Εμείς πάντως θα είμαστε εκεί, στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής, με τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου της Βόρειας Ιθάκης, του Γυμνάσιου και του Λυκείου Ιθάκης (που θα έλθουν με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους) και θα σας περιμένουμε.
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΦΟΡΚΥΝΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Τάσος Γριμποβιώτης, Διονύσης Σακκάτος, Ζαχαρούλα Φιαμπόλη, Θεοδοσία Δελλαπόρτα, Βασίλης Περίχαρος, Βίκυ Σόφτη, Γιώργος Κουβαράς, Αλέξανδρος Ταφλαμπάς, Αναστασία Δενδρινού, Μάσος Δευτεραίος, Πιστούλα Μαρούλη, Τόμη Δενδρινού, Λίτσα Διαμαντάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου