Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ / COSTAS EVANGELATOS ART-EST



Κυκλοφόρησε το βιβλίο-λεύκωμα ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ / COSTAS EVANGELATOS ART-EST. Η έκδοση περιλαμβάνει  χαρακτηριστικές συνθέσεις της περιόδου του διακεκριμένου  καλλιτέχνη και θεωρητικού της τέχνης από τις ενότητες έργων του ΣΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, ΑΡΧΑΙΚΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ καθώς και κείμενα ιστορικών, θεωρητικών και κριτικών της  τέχνης στην Ελληνική, Γαλλική και Αγγλική γλώσσα.
Στα ζωγραφικά έργα του Κώστα Ευαγγελάτου αναφέρονται με αισθητικές προσεγγίσεις, ιστορικές αναφορές και κριτικές αναλύσεις οι: Στέλιος Λυδάκης, καθηγητής ιστορίας της τέχνης, Νίκος Μοσχονάς, ιστορικός και κριτικός τέχνης, Σούζαν Μπαουτίστα, δρ. θεωρίας της τέχνης, Αννίτα Πατσουράκη, ιστορικός τέχνης, Κώστας Πετράκης, δρ. επικοινωνίας και ΜΜΕ, Χρύσανθος Χρήστου, ομότιμος καθηγητής ιστορίας της τέχνης, Ακαδημαικός.




Ο Κώστας Ευαγγελάτος σημειώνει για τη σειρά έργων του με τίτλο "Σωματογραφίες": "Η ποιήτρια Edna Millay γράφει στην ποιητική της συλλογή με τίτλο "Μοιραία συνέντευξη":
Μόνον ο Ευκλείδης είδε την ομορφιά γυμνή.
Εννοεί βέβαια ότι ο κορυφαίος θεμελιωτής της Θεωρητικής Γεωμετρίας του
τρισδιάστατου χώρου μπόρεσε να συλλάβει και να δει την καθαρή ποίηση και την ομορφιά που προσδίδουν οι αρμονικές αναλογίες του Κόσμου μας. Σε αντιπαράθεση με τον Κόσμο, το ανθρώπινο σώμα μπορεί να θεωρηθεί σαν μία συνισταμένη μικρογραφία των δυνάμεων και των σχέσεων που διέπουν το σύμπαν. Η θέαση, η αφή και η μελέτη του σώματος οδήγησε τον άνθρωπο από την παλαιολιθική εποχή, όπως καταδεικνύουν έξοχες τοιχογραφίες σπηλαίων, στην απεικόνιση του.
Στην πορεία των αιώνων το σώμα σαν αισθητικό αντικείμενο έχει αποδοθεί με κάθε δυνατή εικαστική προσέγγιση και ερμηνεία.
Η επισταμένη ανατομική μελέτη του σώματος, με ώθησε στην εικαστική του απεικόνιση, η οποία προέρχεται από την προσπάθεια μου, για βιωματική μετουσίωση των αναλογιών που η όραση και η φαντασία μου διακρίνουν.
Οι Σωματογραφίες μου είναι συνθέσεις με το γυμνό ανθρώπινο σώμα, οι οποίες παρόλο που συχνά απουσιάζει το πρόσωπο, εκφράζουν ποικίλες ψυχικές καταστάσεις. Τα σώματα είναι χαραγμένα με εννοιολογικές ενδείξεις και σύμβολα, που κατά την άποψη μου προσδίδουν  αισθησιακή (ερωτική) και εγκεφαλική διάσταση στη σωματική Μονάδα. Η ιδιότυπη γραφή ονομάτων και άλλων εννοιών συντείνει με την φόρμα στον τονισμό της άποψης ότι Σώμα=Σύμπαν.
Η ποιητική χρωματική αντίληψη  των Σωματογραφιών μου, που με μία εν δυνάμει κίνηση αναδύονται και εγγράφονται στο χώρο, συντελεί στην αισθητική μεταβολή της εικόνας σε αισθησιακό κίνητρο. Κίνητρο που γονιμοποιεί και αναπαράγει την γυμνή ομορφιά του κόσμου μας".
Πρόκειται για ένα καλαίσθητο βιβλίο-λεύκωμα που περιλαμβάνει σημαντικό μέρος των εικαστικών αναζητήσεων και ιδιότυπων επιτεύξεων του πολυμορφικού ζωγράφου, εικαστικού performer, λογοτέχνη και θεωρητικού της σύγχρονης τέχνης με αφετηρία σωματογραφικές συνθέσεις του 1996 . 

Πληροφορίες, διάθεση: ART STUDIO EST-LA CHAMBRE, Πρατίνου 87 και Αντήνορος, 11634, Αθήνα, τηλ/φαχ: 210 7294259, 6944621286

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου