Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

«FIN'AMOR» ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ




Ο συνδυασμός κρουστών και φωνής είναι ένα από τα παλαιότερα μουσικά είδη. Βασισμένοι σε αυτήν την αρχέγονη σχέση, η Lamia Bedioui συνοδευόμενη από δύο εξαιρετικούς μουσικούς στα κρουστά, τον Σόλη Μπαρκή και τον Νίκο Σουλιώτη, μας μεταφέρει το σφυγμό της γής της στη Βόρειο Αφρική σε μια συναυλία πρωτότυπη με πολύ ρυθμό και έντονα στοιχεία ψυχεδέλειας... 
Από την Αλγερία, την Υεμένη και την Παλαιστίνη μέχρι τη μεσαιωνική Γαλλία, από τον 13ο μέχρι τον 20ο αιώνα, μια συναυλία για κρουστά και φωνή, ανοιχτή στον αυτοσχεδιασμό .
Χρησιμοποιούνται κρουστά με μεμβράνες απο όλο τον κόσμο (νταούλι, τουμπερλέκι, bongos), ιδιόφωνα (στάμνα, κουδούνια, σείστρα, κρόταλα), ιδιαίτερα όργανα (berimbaui, didjeridoo, σφυρίχτρες) και διάφορα ηχητικά αντικείμενα (λάστιχα, σωλήνες, τενεκέδες, σκεύη, μέταλλα)
    Η Lamia Bedioui γεννήθηκε στη Τυνησία όπου σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Τύνιδας (Master). Παράλληλα ασχολήθηκε με το τραγούδι. Συμμετείχε σε χορωδία κλασικού τυνησιακού τραγουδιού. Έκανε σπουδές στη μουσική και το τραγούδι, αρχικά στη Μουσική Σχολή της Τύνιδας και κατόπιν στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Ζει στην Ελλάδα από το 1992. Από το 2002 μέχρι 2010 συμμετείχε στο Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης του Σπύρου Σακά. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και εργαστήρια εκφραστικών τεχνών, όπως φωνολογίας, κινησιολογίας, αφηγηματικής τέχνης. Το 2013 αποφοίτησε από τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Το θέμα της πτυχιακής ήταν«Οι ερωτικές ιστορίες του αραβικού κόσμου».  To 2014 έγινε μέλος στο Μυθολόγιο (Στέγη Προφορικότητας και Παράδοσης)   Η επαγγελματική της πορεία στο τραγούδι ξεκίνησε το 1995. Ερμηνεύει τραγούδια από διάφορες παραδόσεις της Μεσογείου καθώς και έντεχνο ελληνικό και ξένο τραγούδι όπως το γαλλικό τραγούδι. Συνεργάστηκε με αξιόλογους μουσικούς, τραγουδιστές και περφορμερ στο χώρο της Ethnic, της παραδοσιακής μουσικής και της Jazz (Jon Balke,   El Jazzeera, Λεωνίδας Μαριδάκης, Γιώτα Βέη, Estudiantina Orchestra, Nίκος Κυπουργός, Wouter Vandenabeele και άλλοι). Συνεργάζεται με τη Σαβίνα Γιαννάτου από το 1997 με εμφανίσεις και περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Συμμετείχε σε διάφορους δίσκους (Τραγούδια της Μεσογείου, Terra Nostra, In Gedeonis Area, Κρόταλα, Συγκρότημα Χάρη Λαμπάκη, Ρηχά Νερά, Metamorf.).
Tο 2006 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική της δουλειά : « FIN'AMOR» σε συνεργασία με τον Σόλη Μπαρκή. Μια δουλειά βασισμένη στην αρχέγονη σχέση της φωνής με τα κρουστά. Σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει η καινούργια της δισκογραφική δουλεία με τίτλο "Αθάμρα". Έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ της Ελλάδας, σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού (Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Κύπρο, Τυνησία, Γαλλία, Τουρκία.) καθώς και σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικές, κοινωνικής υποστήριξης. Έχει συμμετάσχει σαν περφόρμερ και τραγουδίστρια σε θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις(Μαρία Πανούτσου, Νατάσσα Ζούκα, Μαρίνα Μεργού, Silvia Macchi, Alessandra Maioletti, Eρμίρα Γκόρο κ.α.). 

   O Σόλης Μπαρκή ασχολείται με την μουσική και τις εικόνες. Εικονογραφεί βιβλία, έντυπα, εξώφυλλα και σχεδιάζει κόμιξ. Εχει μελετήσει τα μεσογειακά, τα πέρσικα και τα αφρικάνικα κρουστά με τον Μιχάλη Κλαπάκι και τον Λευτέρη Γρηγορίου   Παίζει διάφορα κρουστά όπως : Μπεντίρ, ντέφια, νταούλι, dgembe, τουμπερλέκι, στάμνα, σείστρα, bongos, berimbaw, didjeridoo, singing bowls.                                                                                                 Εχει δουλέψει με σχήματα όπως : Μαχικό Χαλί, Θέρος, Dingo, Λύραυλος και με μουσικούς όπως οι: Ross Daly, Omar Faruk Tekbilek, Νένα Βενετσάνου, Μίμης Πλέσσας, Νίκος Ξυδάκης, Κρίστη Στασινοπούλου, Βασίλης Ρακόπουλος, Μιχάλης Νικολούδης,  Zohar Fresco σε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  
Εχει συμμετάσχει σε διάφορες δισκογραφικές δουλείες όπως : 3G Three Generations Jazz Trio (ενα τρίο αποτελούμενο απο τον Μ.Πλέσσα, Β.Ρακόπουλος και Α.Λαντόπουλος).                                   
Εχει συνεργαστεί με θεατρικές και χορευτικές ομάδες όπως το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας καθώς επίσης και με αφηγητές. Το 2006 ο Σόλης Μπάρκη και η Τυνήσια τραγουδήστρια Lamia Bedioui κυκλοφόρησαν τον δίσκο με τίτλο "Fin'Amor
Μια προσέγγιση με διασκευές σε παραδοσιακά τραγούδια από όλο τον κόσμο, για φωνή και κρουστά.
   Ο Νίκος Σουλιώτης εργάζεται ως μουσικός κρουστών (στην Ελλάδα και το εξωτερικό)  και ως δάσκαλος ρυθμολογίας και κρουστών από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η μουσικο-παιδαγωγική μέθοδος που ακολουθεί στη διδασκαλία του στηρίζεται στην πολύχρονη εμπειρία του αντλώντας στοιχεία και από την παιδαγωγική Waldorf   του R. Steiner. Από το 1995 μελετάει την Eλληνική Παραδοσιακή και Λαϊκή ρυθμολογία αλλά και κρουστά άλλων παραδόσεων όπως : Βραζιλιάνικων κρουστών   (Samba Batucada-Samba Reggae) στο Παρίσι στη σχολή Tempo του Ravy Magnifigue  Ινδικών κρουστών (Tabla) με τον Λευτέρη Μητρόπουλο  Τούρκικων και Αραβικών κρουστών με τον Omar Faruk Tekbilek Αφρικάνικων κρουστών με τον Cheikh M' Boup Μεσογειακής ρυθμολογίας και κρουστών με τον Glen Velez και  Βαλκανικής ρυθμολογίας και κρουστών με τον Okay Temiz Επίσης έχει γνώσεις Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής, καθώς και Παραδοσιακών Ελληνικών χορών. Μαθήτευσε στις σχολές Σίμωνα Καρρά (1999-2001) και Τάσου Φωτόπουλου "Όμιλος Ελληνικών Τεχνών (2009-2011). Έχει συνεργαστεί με πολλά συγκροτήματα Έθνικ και Παραδοσιακής μουσικής. Συμμετέχει σε πολλά δρώμενα, φεστιβάλ και εκδηλώσεις δήμων για παιδιά και εφήβους συνοδεύοντας παραμύθια με την μουσική του ή παιδικά θεατρικά, καθώς και ομάδες κουκλοθέατρου, εθελοντικά ή επαγγελματικά. Είναι μέλος της καλλιτεχνικής εμψυχωτικής ομάδας " Άγγελοι της Χαράς ".               
Έχει δημιουργήσει και είναι υπεύθυνος του πρώτου συγκροτήματος Ιαπωνικών (TAIKO) Κρουστών ΑΤΕΝΑ DAIKO στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Liz Walters.
ARTηρία - 27 Φεβρουαρίου 2015
Ώρα: 21.00
www.artiria.gr  / τηλ: 26450.22820

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου