Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

ΚΕΡΚΥΡΑ: ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ 1204-1864



 Η Κέρκυρα μιας άλλης εποχής, με τη συνύπαρξη δύο ξεχωριστών πολιτισμών, της πόλης και του χωριού, αναβιώνει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της Νινέττας Λάσκαρη Μια ματιά μέσα στον χρόνο (1204-1864), που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ποταμός. 
Από αρχοντική οικογένεια του νησιού, βαφτισιμιά του Ελευθερίου Βενιζέλου, γνωστή στους φιλολογικούς κύκλους των Αθηνών, η συγγραφέας έγραψε για τα εγγόνια της αυτήν τη αφήγηση, σώζοντας ό,τι μπορούσε από τη λήθη του χρόνου.
Ίσως το μεγαλύτερο μάθημα αυτού του βιβλίου είναι η συνύπαρξη στο νησί δύο ξεχωριστών πολιτισμών: της πόλης και του χωριού, ο καθένας με τα ειδικά χαρακτηριστικά του, ο καθένας με την γλώσσα του. [...]

Όλα τα στοιχεία που μας προσφέρει, περνούν απ το μυαλό το ακονισμένο από νομικές σπουδές της συγγραφέως, και το φίλτρο της κορφιάτικης ψυχής της και της αγάπης για τον τόπο της. Η Νινέττα, που γεννήθηκε Λάσκαρι, και παντρεύτηκε Λάσκαρι (παρακλάδι της βυζαντινής οικογένειας) και έζησε το μεγαλύτερο μέρος στης ζωής της στα οικογενειακά αρχοντικά της πόλης και του Άγιου Μάρκου με τις πανοραμικές θέες, άφησε στον γιο και τα εγγόνια της και κοντά τους και σε εμάς, διπλή κληρονομιά και παράδοση στις σελίδες του βιβλίου αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου