Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟ ΠΑΥΛΟ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟ, ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΝΑΝΟΕΠΙΣΤΗΜΗΣ



Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα βράβευσε τον διακεκριμένο καθηγητή των Νανοεπιστημών και της Νανοτεχνολογίας στο Berkeley και πρώην διευθυντή του Berkeley National Laboratory Lawrence (Berkeley Lab) Παύλο Αλιβιζάτο, με το Εθνικό Μετάλλιο των Επιστημών (National Medal of Science). Η συγκεκριμένη διάκριση, είναι η υψηλότερη τιμή στις ΗΠΑ για τα επιτεύγματα στους τομείς της επιστημονικής έρευνας.
Ο Παύλος Αλιβιζάτος είναι ένας από τους «πατέρες της νανοεπιστήμης», λόγω της πρωτοποριακής έρευνάς του στις τεχνητές νανοδομές.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε στην ομιλία του για τον Έλληνα επιστήμονα:
«Το Εθνικό Μετάλλιο των Επιστημών απονέμεται στον Παύλο Αλιβιζάτο από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Lawrence Berkeley National Lab. Για την θεμελιακή συνεισφορά του στον τομέα των νανοεπιστημών, για την ανάπτυξη των νανοκρυστάλλων ως δομικό στοιχείο των νανοτεχνολογιών, και για την ηγεσία του στην κοινότητα των νανοεπιστημών «.

Ο Έλληνας καθηγητής είναι ο 15ος καθηγητής του Berkeley που λαμβάνει το Εθνικό Μετάλλιο των Επιστημών, το οποίο θεσπίστηκε από το Κογκρέσο το 1959 ως ένα Προεδρικό βραβείο.

Ο Παύλος Αλιβιζάτος είναι διακεκριμένος καθηγητής των Νανοεπιστημών και της Νανοτεχνολογίας στο Berkeley  και πρώην διευθυντής του Berkeley National Laboratory Lawrence (Berkeley Lab). Επίσης, διευθύνει το Ινστιτούτο Kavli Energy Nanosciences (ENSI), και κατέχει έδρες στα τμήματα της Επιστήμης Υλικών και Χημείας. Επιπλέον, είναι ένας από τους ιδρυτές δύο εξεχουσών εταιρειών νανοτεχνολογίας, των Nanosys και Quantum Dot Corp. Ήταν ένας από τους βασικούς διεκδικητές του Νόμπελ Χημείας για το 2013.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα βράβευσε τον διακεκριμένο καθηγητή των Νανοεπιστημών και της Νανοτεχνολογίας στο Berkeley και διευθυντή του Berkeley National Laboratory Lawrence (Berkeley Lab) Παύλο Αλιβιζάτο, με το Εθνικό Μετάλλιο των Επιστημών (National Medal of Science) στις 19 Μαΐου 2016. Η συγκεκριμένη διάκριση, είναι η υψηλότερη τιμή στις ΗΠΑ για τα επιτεύγματα στους τομείς της επιστημονικής έρευνας.

Γεννήθηκε το 1959 στο Σικάγο των ΗΠΑ, αλλά σε ηλικία 10 ετών έχασε τη μητέρα του και πέρασε τα εφηβικά του χρόνια στην Ελλάδα, στην οικογένεια ενός θείου του. Φοίτησε σε ελληνικά σχολεία και, αφού τελείωσε το λύκειο, επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου πήρε πτυχίο Χημείας από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο το 1981 και Διδακτορικό στη Φυσική Χημεία από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ το 1986.

Η αλματώδης πρόοδός του, τον οδήγησε στην πρώτη πεντάδα των 100 κορυφαίων χημικών της περασμένης δεκαετίας στη λίστα που έχει καταρτίσει η βιβλιομετρική εταιρεία Τόμσον-Ρόιτερς. Ειδικότητα του καθηγητή Αλιβιζάτου είναι οι νανοκρύσταλλοι, δηλαδή μικροί κρύσταλλοι διάφορων υλικών με διαστάσεις μερικά νανόμετρα, όπου ένα νανόμετρο, ισοδυναμεί με 1 δισεκατομμυριοστό του μέτρου. Οι νανοκρύσταλλοι έχουν πολλές και σημαντικές εφαρμογές στην τεχνολογία, οι σημαντικότερες ίσως από τις οποίες είναι η κατασκευή φωτοβολταϊκών στοιχείων χαμηλού κόστους και συσκευών τεχνητής φωτοσύνθεσης.

Το 2014 βραβεύθηκε ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από την Ελλάδα για τη συνεισφορά του στην Επιστήμη. Στην τελετή που έλαβε χώρα στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος επαίνεσε τη δουλεία και τις διακρίσεις του ελληνοαμερικανού επιστήμονα, που έχει χαρακτηριστεί μάλιστα ως «ένας από τους πατέρες της Νανοεπιστήμης».


«Είναι τιμή μου να λαμβάνω αυτό το βραβείο από την γενέτειρά μου, Ελλάδα. Μορφώθηκα στην Ελλάδα και τα χρόνια που πέρασα εκεί, άλλαξαν τη ζωή μου για πάντα» τόνισε ο καθηγητής Αλιβιζάτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου