Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΘΑΚΗΣΙΟ ΠΟΙΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟ ΔΑΓΛΑ. ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΟΝΙΟΥ ΙΘΑΚΗΣ



Η έναρξη του 4ου Φεστιβάλ γίνεται με την jazz-rock μελοποίηση του Βασίλη Λαγού & του Quinteto του, βασισμένη στα ποιήματα του Γιώργου Δάγλα ''ΚΑΝΤΑΔΕΣ ΓΙΑ ΔΑΙΜΟΝΕΣ''.
Εκρήξεις Ηφαιστείων'' όπως τα χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Ποιητής.


Ο Βασίλης Λαγός, απόφοιτος του Ιονίου Πανεπιστημίου και με συμμετοχές σε μουσικά projects διαφορετικών ειδών της jazz, πειραματικής ηλεκροακουστικής, avant-garde jazz, ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, afro-jazz και metal ,συναντά την ποίηση του Γιώργου Δάγλα, τον Μάρτη του ΄15, στα Εξάρχεια , στο βιβλιοπωλείο όπου παρουσιαζόταν η συλλογή του ποιητή "Καντάδες για ενα δαίμονα". Έχοντας ο ίδιος πολύχρονη εμπειρία στην σύνθεση ορχηστρικής μουσικής αλλά όχι στην μελοποίηση, παρα μόνο στο πλαίσιο της jazz με αγγλόφωνο στίχο, επιχειρεί για πρώτη φορά να φτιάξει μουσική για ελληνικό στίχο και δη για μία ποίηση εξεγερτική, με εκρηκτικό περιεχόμενο, που θίγει μέσα σ' ένα πλαίσιο ψυχεδελικό κοινωνικοπολιτικές σαθρές νόρμες,τορπιλίζοντας τες. Ένα στίγμα, που ο ίδιος θέλησε να αναδείξει, καταθέτοντας ενορχηστρωτικές προτάσεις και επιχειρώντας μία ιδιάζουσα σύνδεση ειδών, με σκοπό την επίτευξη της αισθητικής εντύπωσης εκστατικών στιγμιοτύπων. Έτσι προέκυψε ο δίσκος "Καντάδες για ένα δαίμονα", με την στήριξη του Δημήτρη Βασιλειάδη και της B otherside records. 

Το quinteto που σχηματίστηκε με σκοπό την πραγμάτωση αυτών των συνθέσεων, αποτελούμενο απ' τους Γιάννη Παπαδούλη (ντράμς), Ντόρα Βλάσση (φωνή), Αλέξη Δελή (κοντραμπάσο), Σπύρο Νίκα (σοπράνο και άλτο σαξόφωνο), θα επιχειρήσει στο πλαίσιο live εμφανίσεων, με πρώτη αυτή στο φεστιβάλ Ιθάκης (Κιόνι) να αποδώσει τις μουσικές αυτές ατμόσφαιρες, προχωρώντας όμως -στο πλαίσιο της διάδρασης- σε αυτοσχεδιασμούς, διαφορετικές εκδοχές και πολύπλευρές αποδόσεις των βασικών συνθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου