Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΕΝΤΟΥΡΑΣ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ




To Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών εγκαινιάσε την έκθεση του Κερκυραίου χαράκτη Νικολάου Βεντούρα “Από την Κέρκυρα στη Βενετία” στις 13 Οκτωβρίου 2016.
Ο Νικόλαος Βεντούρας (1899-1990) γεννήθηκε στην Κέρκυρα όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Καταγόταν από αρχοντική οικογένεια από την ευρύτερη περιοχή της Βενετίας, η οποία ήταν εγκατεστημένη στο νησί της Κέρκυρας περίπου από το 1730.
Είπαν γι’ αυτόν ότι αν δεν είχε ανακαλυφθεί η χαρακτική τέχνη σίγουρα θα την είχε ανακαλύψει ο Βεντούρας. Το ενδιαφέρον του για τη χημεία, την οποία σπούδασε, επηρέασε την εξέλιξη της τέχνης του και αυτό φαίνεται καθαρά στον πρωτοποριακό τρόπο με τον οποίο δημιούργησε τα έργα του.
Το έργο του διακρίνεται σε μεγάλες ενότητες όπως η Κέρκυρα, τα καράβια, οι αστερισμοί και οι λιτανείες. Η μεγάλη αγάπη του για την Κέρκυρα ξεδιπλώνεται σ ένα μεγάλο μέρος του έργου του με αποκορύφωμα τις λιτανίες.
Δεν λείπουν βέβαια και ευάριθμα έργα εμπνευσμένα από τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας που όπως προαναφέρθηκε ήταν και τόπος καταγωγής του εκφράζοντας έτσι μέσα από το αστικό τοπίο και τη θάλασσα της τον θαυμασμό και την αγάπη του προς αυτήν με το ίδιο πάθος που αγάπησε και την Κέρκυρα του. Μέσα από τα έργα του μπορεί να διακρίνει ένας εξασκημένος θεατής μεγάλες φάσεις της εξέλιξης των καλών τεχνών ξεκινώντας από τον ρομαντισμό και φθάνοντας στον κυβισμό και τον εξπρεσιονισμό.
Κι όλα αυτά με μια ιδιαίτερη μέθοδο. Είναι μια μέθοδος που ηθελημένα ή αθέλητα το κοινό διδάσκεται την τέχνη του χαράκτη και το σκοπό της που δεν είναι άλλος παρά η μέθεξη το όραμα του δημιουργού της. Π.χ. οι χρωματικές παραλλαγές υποδεικνύουν διδακτικά στους θεατές τη μαγεία των λεπτών διαφοροποιήσεων και τους εκμαιεύει τα συναισθήματα.
Το έργο του Νίκου Βεντούρα με το συναρπαστικό του εκφραστικό ιδίωμα αποτελεί μιαν «άλλη ζωγραφική».
Συγχρόνως η συνθετική αλλά και γοητευτικά αφαιρετική σύλληψη των έργων του υπηρετεί όχι απλά την διέγερση του οπτικού ερεθίσματος αλλά προτείνει στο θεατή νέο τρόπο θέασης του εικαστικού του κόσμου με την γοητευτική μετατροπή του χαρακτικού έργου σε έργο ποίησης ταυτόχρονα.
Διαρκεια έκθεσης:
11.10 – 23.11.2016
Ωράριο:
Δε – Πα: 11.00 – 17.00 Σα: 11.00 – 13.30
Ελευθερη είσοδος

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Πατησίων 47, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου