Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΝΑΔΗΣ



Πρόκειται για μια  τεράστια μορφή στον χώρο της ελληνικής ζωγραφικής με καταγωγή από τα Διλινάτα της Κεφαλλονιας και αναμφίβολα είναι τιμή για όλους μας.
Γεννήθηκε το 1925 και από το 1947 ως το 1954 σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή καλών τεχνών στην Αθήνα.
Από το 1956 ως το 1959 εργάστηκε ως σχεδιαστής σε πολυεθνική αναπτυξιακή εταιρεία στο Ιράκ ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Οργανισμού Ελληνικής Χειροτεχνίας – Ελληνικού Οργανισμού Μικρών Μεσαίων Επιχειρήσεων Χειροτεχνίας, όπου διατέλεσε διευθυντής Καλλιτεχνικού τομέα και Ανάπτυξης για είκοσι περίπου χρόνια.
Έχει παρουσιάσει περισσότερες από 20 ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Κεφαλονιά, Σίφνο, ακόμα και… Μεξικό!
Σχετικά με την άποψη του για τα έργα του σε παλιότερη δήλωση του είχε πει «Η ποιότητα είναι «το μόνο μετρήσιμο προϊόν» και δεν έχει ανάγκη από «δεκανίκια». Άλλωστε η Ζωή, στο κύλισμα του χρόνου, αποδέχεται ή απορρίπτει τα ανθρώπινα έργα και τα καλλιτεχνικά, βεβαίως. Εδώ, θέλω να τονίσω, πως καθόλου δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν δημιουργοί που με τη δουλειά τους συμμετέχουν σήμερα στη μεγάλη προσπάθεια ανανέωσης της Τέχνης… Δεν ανήκω σε κάποια Σχολή ή ρεύμα. Ζωγραφίζω, προβληματισμένος σίγουρα, με ειλικρίνεια και συγκίνηση, τον άνθρωπο και τη Φύση, στις πολιτισμικές και αισθητικές σχέσεις τους.
Επιχειρώ να προσεγγίσω το πανέμορφο ελληνικό φως και το χρωματικό πλούτο που μας περιβάλλει, σ’ αυτόν τον μοναδικό Τόπο, που τόσο απαξιώνεται, δυστυχώς, από τους κατοίκους του και την εκάστοτε εξουσία. Δε νομίζω ότι υπάρχουν απόλυτες νόρμες για την έκφραση των ποικίλων προβληματισμών του ανθρώπου. Η ευαισθητοποίηση του δημιουργού και του κοινού στο οποίο απευθύνεται, μπορεί να λειτουργήσει και σε απρόβλεπτους δρόμους. Αν κάποια – έστω – από τα βιώματα και συναισθήματά μου επικοινωνούν με το κοινό, ποια καλύτερη αίσθηση μπορώ να δοκιμάσω ως ζωγράφος, όντας μακριά από κενόδοξες και εφήμερες καθιερώσεις».


ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου