Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

ΚΗΠΟΥΡΙΑ: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ



Γεώργιος Ν. Μοσχόπουλος, Κηπούρια: Η ιστορική μονή του Ευαγγελισμού (1759-2012). Ένας θύλακας παράδοσης, τέχνης, παιδείας, έκδ. Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, Σειρά Διατριβών και Μελετών, αριθ. 18, Αθήνα 2013, σ. 334.

Η μονή Κηπουρίων στην Κεφαλονιά ιδρύθηκε από τον ιερομόναχο Χρύσανθο Πετρόπουλο-Μπόικο, παξινό στην καταγωγή ρώσο υπήκοο, το έτος 1759 σε χώρο που παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό από την παλαιά μονή της Αγίας Παρασκευής του Ταφιού, και έκτοτε δεν έπαψε έως σήμερα να λειτουργεί και να διαδραματίζει τον δικό της ρόλο στις δύσκολες περιόδους των σύντομων ή μακρόχρονων κατακτήσεων της Κεφαλονιάς, αλλά και γενικότερα των νησιών του Ιονίου.

Για τη μονή έχουν προηγηθεί οι παλαιότερες δημοσιεύσεις ιερωμένων και ηγουμένων της μονής, του Γερασίμου Καλού, του Πανάρετου Μοσχονά και του Γεράσιμου Κεφαλά. Στη νέα μελέτη για τη μονή, ο συγγραφέας στηριζόμενος σε αρχειακή κυρίως έρευνα (στο αρχείο της ίδιας της μονής, στα Κρατικά Αρχεία του νησιού, στο αρχείο της Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, σε ιδιωτικά αρχεία), μελετά συστηματικά και σε βάθος το θέμα του αναδεικνύοντας τον ιστορικό ρόλο του κοινοβίου και τη συμβολή του «στη διατήρηση του θρησκευτικού, του παραδοσιακού και βεβαίως του εθνικού μας βίου» (σ. 13).

Η μελέτη χωρίζεται σε έξι κεφάλαια με το ακόλουθο περιεχόμενο. Κεφ. 1ο: Συνοπτική αναφορά στην παλαιότερη και επίσης ιστορική μονή της Αγίας Παρασκευής του Ταφιού, που συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση και στην οργάνωσης της μονής Κηπουρίων. Κεφ. 2ο: Η θέση της μονής Κηπουρίων. Κεφ. 3ο: Η ίδρυση της μονής και ο ιδρυτής της Χρύσανθος Πετρόπουλος ή Μπόικος. Κεφ. 4ο: Η οργάνωση και τα ηγετικά της στελέχη. Κεφ. 5ο: Η οικονομική κατάσταση της μονής. Κεφ. 6ο: Η πνευματική της ταυτότητα. Σε επίμετρο παρουσιάζεται η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μονή σήμερα.

Ακολουθούν δύο παραρτήματα. Στο πρώτο παράρτημα εκδίδονται έγγραφα που αφορούν τη ζωή και τη λειτουργία της μονής. Στο δεύτερο παράρτημα παρουσιάζονται οι «βασικοί αρχειακοί θύλακες της Κεφαλονιάς», δηλαδή Τα Αρχεία Νομού Κεφαλονιάς, το Αρχείο Μητροπόλεως Κεφαλονιάς, Το Αρχείο Τυπάλδων-Ιακωβάτων στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη Ληξουρίου, το Αρχείο Ηλία Τσιτσέλη στο Ληξούρι.


Η μελέτη ολοκληρώνεται με τη Βιβλιογραφία και το Ευρετήριο κυρίων ονομάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου