Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «H ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΤΟ 1716»



Διοργάνωση Δήμος Κέρκυρας - Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Α) Η πολιορκία της Κέρκυρας από τα οθωμανικά στρατεύματα και η απόκρουσή της από τις βενετικές δυνάμεις το 1716, απετέλεσε ένα μείζον γεγονός, τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο.
1) Σηματοδότησε συγκεκριμένα την τελευταία προσπάθεια επέκτασης του οθωμανικού κράτους προς τη Δύση, ανακόπτοντας έτσι μια κατακτητική διαδικασία τριών τουλάχιστον αιώνων. Οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις από αυτό το χρονικό σημείο και μετά, θα ανατρέψουν την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων.
2) Επέτρεψε στη Βενετία να διατηρήσει την παρουσία της στη Νότια Αδριατική για ένα ακόμα περίπου αιώνα, σώζοντας το γόητρό της, την οικονομία της και τον πολιτισμό της.
3) Διατήρησε τα Επτάνησα ως μέρος του δυτικού κόσμου επιτρέποντάς τους να εξασφαλίσουν την ιδιαίτερη πολιτική και πολιτιστική τους ταυτότητα.
4) Συνετέλεσε ώστε να αναπτυχθεί μια ξεχωριστή “κερκυραϊκή ιδεολογία”, τόσο ως προς τον ρόλο του Προστάτη Αγίου κατά την πολιορκία όσο και ως προς τον ρόλο των Κερκυραίων στην πολιορκία.
5) Επηρέασε την τοπιακή φυσιογνωμία της Κέρκυρας, εξαιτίας των αμυντικών έργων που οικοδομήθηκαν, μετατρέποντάς την σε μια πόλη με ξεχωριστή αρχιτεκτονική φυσιογνωμία.
6) Προκάλεσε διεθνώς ένα πλήθος συζητήσεων πολιτικού και ιστορικού χαρακτήρα ως προς τη σημασία του και ως προς τον ρόλο των διαφορετικών εθνικών δυνάμεων που πήραν μέρος στην πολιορκία αλλά σε άλλες επιχειρήσεις του πολέμου με άμεσα και έμμεσα αποτελέσματα στις γεωπολιτικές διευθετήσεις που ακολούθησαν τον πόλεμο.

Β) Ο Δήμος Κερκυραίων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως φόρο τιμής στο μείζον αυτό γεγονός της Νεώτερης  Ιστορίας, διοργανώνουν ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας του καθώς και της σημασίας της κερκυραϊκής ιστορίας στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος επιστήμονες από την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, της Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα, με ειδικές ανακοινώσεις που θα κινηθούν στις παρακάτω θεματικές:
1) Τη γεωπολιτική σημασία του γεγονότος ως προς την παγκόσμιο ιστορία.
2) Την επίδραση του στην μνημειακή φυσιογνωμία της Κέρκυρας.
3) Την επιρροή του στην ιδεολογία των ανθρώπων, τόσο από πολιτική όσο και από θρησκευτική άποψη.
4) Τη σημασία του για την ιστορία της Βενετίας και των Επτανήσων ιδιαιτέρως..

Οι εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν χώρα από τις 21 έως τις 23 Οκτωβριου 2016, στο ιστορικό κτήριο της Ιονίου Ακαδημίας, και η παρακολούθησή τους είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το συνέδριο θα συνοδεύσουν παράλληλες εκδηλώσεις καθώς και η έκδοση ενός ανέκδοτου ημερολογίου των πολεμικών επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου