Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ, Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΗΣ ΘΑΛΕΙΑΣ ΦΛΩΡΑ-ΚΑΡΑΒΙΑ ΚΑΙ Η ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ



Την Τρίτη 7 Μαρτίου με αφορμή την γιορτή της ημέρας της γυναίκας πραγματοποιήθηκε στη βίλα της Αγγελικής Παναγιωτάτου μία ανοικτή εκδήλωση σε συνεργασία του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας “Πτολεμαίος Α΄” και το Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο Αλεξανδρείας.
Θέμα της εκδήλωσης ήταν “Η τέχνη και η γυναίκα, η ζωγραφική της Θάλειας Φλωρά-Καραβία και η δωρεά της Αγγελικής Παναγιωτάτου”.
Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που απέστειλε ο Σύλλογος “Η πρόεδρος του Συλλόγου Πτολεμαίος Α’, Δρ Λιλίκα Θλιβίτου, μιλώντας στην Γαλλική γλώσσα, παρουσίασε την συμβολή της Αγγελικής Παναγιωτάτου (1877-1954) για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών μέσα από το έργο της τόσο στόν επιστημονικό και λογοτεχνικό τομέα όσο και την εθελοντική της στήριξη, με βάση την επιστημονική της ιδιότητα, του Ελληνικού στρατού κατα τους βαλκανικούς πολέμους και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό• επίσης αναφέρθηκε στην ίδρυση της λογοτεχνικής συντροφιάς Ελληνίδων Κυριών Αλεξενδρείας που έκανε, και την συμμετοχή της στον Σύλλογο στον οποίο κατά το 1942-1944 ήταν και πρόεδρος• αναφέρθηκε στην δωρεά της Βίλλας της, που άφησε με την Διαθήκη της, στα μέλη του Συλλόγου “Πτολεμαίος Α’”, προκειμένου να συνεχίσουν σε αυτόν τις εκδηλώσεις τους• φέτος συμπληρώνεται μία ἐξηνταετία (60) λειτουργίας του Συλλόγου στην Βίλα της.
Τέλος αναφέρθηκε στην παρουσία στην κληρονομιά της Α. Παναγιωτάτου δύο πινάκων της Θ. Φλωρά Καραβία, καθώς υπήρξαν φίλες.
Ο πίνακας με την προσωπογραφία της απο την ζωγράφο κοσμούσε σε αναλόγιο τον χώρο της εκδήλωσης παρά το προεδρείο.
Στην συνέχεια η Ελληνογαλίδα κυρία Sandrine Duma, προλόγησε την προβολή του ντοκιμαντέρ Νόστος, που έχει δημιουργήσει, διάρκειας μίας ώρας, στην Γαλλική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους. Ως θέμα του ντοκιμαντέρ ήταν η προσωπική αναζήτηση της ελληνικής καταγωγής της δημιουργού με αφορμή ένα πίνακα της ζωγράφου Θάλειας Φλωρά Καραβία που έχει κληρονομήσει δια του οποίου κάνει ένα οδοιπορικό παρακολουθώντας την πορεία της ζωής και του έργου της ζωγράφου από την Ελλάδα στην Κωνσταντινούπολη και την Αλεξάνδρεια όπου τελικά εγκαταστάθηκε περνώντας τριάντα χρόνια από την ζωή της. Συνεντεύξεις προσώπων που γνώρισαν ή είχαν κάποια σχέση με την ζωγράφο έδωσαν στην αφήγηση μία γλαφυρότητα αποδίδοντας την αίσθηση της εποχής που κυρίως η Αλεξάνδρεια ήταν σε απόγειο δόξας ως διεθνές Ελληνικό και κοσμοπολίτικο κέντρο.
Άν η Α. Παναγιωτάτου είχε υπάρξει η πρώτη Ελληνίδα επιστήμων και καθηγήτρια Πανεπιστημίου, η Θ. Φλωρά Καραβία υπήρξε η πρώτη που σπούδασε σε σχολή καλών τεχνών στο εξωτερικό και μαθήτρια του Ν. Γκύζη. Αμφότερες κατά την ιδιότητά τους είχαν συμπαρασταθεί στον Ελληνικό Στρατό στους Βαλκανικούς πολέμους.
Η Θ. Φλωρά-Καραβία άφησε αξιόλογες ιστορικές μαρτυρίες με τα σχέδια που έκανε από το μέτωπο με Έλληνες στρατιώτες.
Μετά το πἐρας της προβολής ακολούθησε ανοικτή συζήτηση, σε ελληνικά και γαλλικά, στην οποία ιδιαίτερη συμβολή είχε ο Αλεξανδρινός λογοτέχνης και μέλος του Συλλόγου Γιώργος Κυπραίος, ο οποίος είχε μετάσχει με συνέντευξη και στο ντοκιμαντέρ.
Στο τέλος η Πρόεδρος του συλλόγου ευχαρίστησε όλους για την συνεργασία και ιδίως τον κύριο Sebastien Lafragette Διευθυντή του Γαλλικού Πολιτιστικού Κέντρου της Αλεξάνδρειας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άκκρας κύριος Νάρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κύριος Εμμανουὴλ Κακαβελάκης και της Ισπανίας κύριος Juan Manuel Lopez, η κυρία Άρτεμις Γεροντάκη, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, η κυρία Σταυρούλα Σπανούδη, Διευθύντρια του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, Παράρτημα Αλεξανδρείας, ο κύριος Στέφανος Ταμβάκης, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, η κυρία Δήμητρα Παπανώτα, Διευθύντρια του Αβερωφείου Γυμνασίου και Λυκείου, εκπαιδευτικοί των Ελληνικών σχολείων Αλεξανδρείας, μέλη και φίλοι του Συλλόγου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιτυχία με την δεξίωση που στην συνέχεια παρατέθηκε προς τιμήν των συμμετεχόντων.”

ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΛΕΙΒΑΔΑ - ΝΤΟΥΚΑ

Φωτογραφία από το σπίτι της Αγγελικής Παναγιωτάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου