Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΤΟΠΙΑ και ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ του FRED. BOISSONNAS

                                              


Ο φωτογράφος και εκδότης Fred Boissonnas διάλεξε μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό του αρχείο, και κυκλοφόρησε κατανεμημένες σε δεκατέσσερις αριθμημένες σειρές των οκτώ καρτ ποστάλ με τίτλο "ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ". Ο Fred Boissonnas φωτογράφος τοπίου και μνημείων, σημάδεψε με το έργο του την ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας στις αρχές του αιώνα μας. Στα πολυάριθμα ταξίδια του στην Ελλάδα τράβηξε χιλιάδες φωτογραφίες με απόψεις, μνημεία, αλλά και σκηνές της καθημερινής ζωής της υπαίθρου.
Πολλές από τις φωτογραφίες του παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία σε εκθέσεις, ενώ άλλες δημοσίευσε σε πολυτελή λευκώματα που πρόβαλαν την Ελλάδα με τον καλύτερο τρόπο.
Η επιτυχία του οφείλεται στην τεχνική τελειότητα που διακρίνει το έργο του, αλλά και στο γεγονός ότι μπόρεσε να συνδέσει αρμονικά, σ' αυτό, την αρχαία με την σύγχρονη Ελλάδα. Έτσι κέντρισε το ενδιαφέρον των φιλελλήνων, που γνώριζαν την Ελλάδα από την αρχαία της δόξα μόνο, παρακινώντας τους να την επισκεφθούν.
Το 1903 έρχεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά, με το φίλο του Daniel Baud-Bovy, συγγραφέα και κριτικό τέχνης, με τον οποίο θα πραγματοποιήσει στα επόμενα 20 χρόνια περισσότερα από 30 ταξίδια με τον ίδιο προορισμό.
Το 1910 εκδίδει σε συνεργασία με τον Baud-Bovy το μνημειώδες έργο: "En Grece par Monts et par Vayx" (στην Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη), που θα προξενήσει βαθιά εντύπωση και θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία της έκδοσης λευκωμάτων με θέμα την Ελλάδα.
Σε μια ανάβαση στον Όλυμπο τραβάει την κλασσική φωτογραφία του "θρόνου του Δία", της ψηλότερης κορφής της κατοικίας των θεών, που θα προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση.
Ο Boissonnas ίδρυσε δικό του οίκο εκδόσεων τέχνης και εργάστηκε για πολλά κράτη και ευρωπαϊκά μουσεία.
Ο Fred Boissonnas ήταν ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του ελληνικού χώρου και το πλούσιο έργο του παρουσιάζει σήμερα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Οι φωτογραφίες του είναι πολύτιμες όχι μόνο για την καλλιτεχνική τους αξία, αλλά και γιατί διασώζουν την εικόνα μιας Ελλάδας που χάθηκε για πάντα.
Μέσα από το πλούσιο αυτό φωτογραφικό αρχείο του Boissonnas θα ασχοληθούμε μόνο με τις 30 α[πο τις 375 φωτογραφίες, που κυκλοφόρησαν με τίτλο: "Paysages et Monuments de Grece" (Τοπία και Μνημεία της Ελλάδος).
Θα σας παρουσιάσουμε 112 καρτ ποστάλ που εκδόθηκαν σε 14 αριθμημένες σειρές των 8 καρτ ποστάλ η κάθε μία, βαλμένες σε ειδική θήκη - περιτύλιγμα (Pochette) με την ονομασία της πόλης ή της περιοχής που πραγματεύεται (εικ. 1). Η κάθε καρτ ποστάλ απεικονίζει από 2 μέχρι 5 φωτογραφίες.
Το έργο αυτό, κυκλοφόρησε σε τέσσερεις διαφορετικές μορφές.
Α) Σε φύλλα των 25 μέχρι 30 φωτογραφιών.
Β) Σε άσπρες θήκες (Pochette) των 8 δελταρίων εκάστη, με την επιγραφή καρτ ποστάλ τυπωμένη στο πίσω μέροος της εικόνας (εικ. 2)
Γ) Σε κίτρινες θήκες  (Pochette) των 8 φύλλων χαρτιού με κόλλα στο πίσω μέρος της εικόνας, έτσι που να μπορεί κανείς να κόψει τις φωτογραφίες και να τις κολλήσει κατά βούληση.
Δ) Σε γαλάζιες θήκες (Pochette) των 8 δελταρίων εκάστη, με μικρό επεξηγηματικό κείμενο τυπωμένο στο πίσω μέρος της εικόνας (εικ. 3). Τα κείμενα αυτά επιμελήθησαν οι φίλοι του Fred Boissonnas, Daniel Baud-Bovy, επίτιμος επιμελητής του Μουσείου Καλών Τεχνών της Γενεύης και ο καθηγητής Georges Nicole, τέως αλλοδαπόν Μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.
Αυτήν την τελευταία μορφή του έργου "Τοπία και μνημεία της Ελλάδος" από 1 μέχρι και 14 σας παρουσιάζουμε κατωτέρω.


Σειρά 14
ΖΑΚΥΝΘΟΣ - ΛΕΥΚΑΔΑ - ΙΘΑΚΗ - ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

Αυτή η σειρά περιλαμβάνει 30 φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σε 6 κάρτες των 4 φωτογραφιών και 2 κάρτες των 3 φωτογραφιών. 4 φωτογραφίες δείχνουν τη Ζάκυνθο, 2 τη Λευκάδα, 1 το Σκορπιό και  το Μεγανήσι. Στην Κεφαλλονιά είναι αφιερωμένες 12 φωτογραφίες. Βλέπει κανείς τη Σάμη, το Φισκάρδο, το Ληξούρι και άλλες τοποθεσίες του νησιού. Την Ιθάκη δείχνουν 10 φωτογραφίες. Φαίνονται τα Αφάλες, το Βαθύ, η Πόλη, οι Φρίκες και στιγμιότυπα από το μάζεμα των ελιών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου